Σε μεγάλο εκνευρισμό βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς τα αποτελέσματα των ερευνών που είναι σε εξέλιξη και μελετώνται από τα κομματικά επιτελεία δείχνουν μια μεγάλη ανατροπή του εκλογικού χάρτη. Ανατροπή που θα επηρεάσει σίγουρα και την ημερομηνία των εκλογών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν δύο βασικά ευρήματα. Πρώτον, ότι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί σε διψήφιο νούμερο και μάλιστα με τάσεις ανόδου, και, δεύτερον, ότι το κυβερνών κόμμα δίνει μάχη επιβίωσης πλέον στις περιφέρειες πάνω από τη Λάρισα, στη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί, δηλαδή, που το πατριωτικό αίσθημα των ψηφοφόρων έχει «τσαλακωθεί» από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι ενδείξεις που δίνουν οι έρευνες δείχνουν μια εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, σε σημείο που να πλησιάζει τα ποσοστά του προ κρίσης.

Mάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC για μια δήθεν «αόρατη μειονότητα της Ελλάδας -τους Μακεδόνες Σλάβους» σύμφωνα με τον τίτλο- μια «μειονότητα την ύπαρξη της οποίας αρνείται επί δεκαετίες το ελληνικό κράτος», όπως έλεγε το βρετανικό δίκτυο, αναζωπύρωσε κρυφούς φόβους και ανασφάλειες και προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις, που μένει να φανούν σε επόμενο κύμα ερευνών.

Το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα αποτυπώνει και η πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, όπου η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται 5η στη σειρά, πίσω και από τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ. Οι πρώτοι 3 προέρχονται από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτος έρχεται ο επίσημος υποψήφιος Νίκος Ταχιάος (13,4%), ακολουθεί ο Γιώργος Ορφανός («αντάρτης» της ΝΔ) με 12,5% και έπεται ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης με 10%. Τέταρτος είναι ο Σπύρος Βούγιας (υποστηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ) με 9,8% και μόλις πέμπτη η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ (αν και μέχρι πρότινος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου με 7,2%.

Δεν είναι όμως μόνο οι αριθμοί. Είναι και το κλίμα στην κοινωνία έτσι όπως αποτυπώνεται στην καθημερινή ειδησεογραφία. Η ομιλία του Δημήτρη Τζανακόπουλου προ ημερών στην Κατερίνη ήταν ένα μίνι σοκ για το κυβερνητικό στέλεχος, αφού όχι μόνο συνοδεύθηκε από επεισόδια διαδηλωτών, αλλά και η προσέλευση του κόσμου (παρά την κινητοποίηση, παρά την παρουσία όλων των στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, συν τις ενισχύσεις από την Αθήνα) ήταν πολύ μικρότερη του αναμενομένου. Περισσότεροι βρίσκονταν έξω από την αίθουσα και διαδήλωναν, φωνάζοντας «προδότη», και λιγότεροι ήταν μέσα στην αίθουσα.

Τα ίδια και στην ομιλία που ακολούθησε, του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Καβάλα. Καταστροφική θεωρείται επίσης από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα των ΜΑΤ μπροστά σε κάθε εκδήλωση, που μαρτυρούν ένα κόμμα σε αποδρομή που ζητά προστασία για να βγει στην κοινωνία.

Η αδυναμία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να επικοινωνήσουν με τους ψηφοφόρους του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα είναι αντικείμενο συσκέψεων πλέον των κυβερνητικών και ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι υπουργοί με τους κομματικούς και τους βουλευτές στην πρόσφατη νυχτερινή σύσκεψη στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ενδεικτικό του πανικού στα στελέχη και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιδόσεις του κόμματος στη Μακεδονία είναι ότι ακόμη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλέστηκε τη μακεδονική του καταγωγή για να μπαλώσει τα πράγματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ομιλία του στην Καβάλα, ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «ομολογώ ότι με καίει το θέμα ως μισός Μακεδόνας που είμαι. Όμως η αστάθεια στην περιοχή της Βαλκανικής δεν βοηθάει τη χώρα μας, δημιουργεί φόβους και εντάσεις μέχρι και πολέμους».

Άλλαξε όμως τροπάριο αμέσως και υπερασπίστηκε τις Πρέσπες: «Η ρήση “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική” δεν μπορεί να ισχύει όταν από το 1923 χάρτες σε εγκυκλοπαίδειες παρουσίαζαν τη Μακεδονία να εκτείνεται από την Πρέβεζα μέχρι τη Βουλγαρία. Πρέπει να μπούμε και στη θέση των άλλων, πρέπει όλα αυτά να τα καταλάβουμε, να μπούμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε παρακάτω», είπε.

Σε δύσκολη θέση πρέπει να βρίσκεται και ο βουλευτής Αλέκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή είπε το αμίμητο για να σώσει τα προσχήματα: «Εμείς είμαστε οι Μακεδόνες, αυτοί είναι “Σεβερνάδες”», εννοώντας Βορειομακεδόνες από τον σλαβικό όρο «Σεβέρνα Ματσεντόνια» (Βόρεια Μακεδονία).

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στον εκλογικό προγραμματισμό. Η μία άποψη θέλει τις εκλογές να έρχονται πιο νωρίς, τον Μάιο.

Αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και άλλες ενέργειες, όπως το ξαφνικό «σπάσιμο» των δήμων που φέρνει με τροπολογία ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ή οι πληροφορίες περί λίστας στις ευρωεκλογές. Με το σκεπτικό ότι μια τυχόν μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές -με τη Νέα Δημοκρατία να δίνει στη μάχη για την Ευρωβουλή χαρακτήρα εθνικής αναμέτρησης, για να σταλεί το μήνυμα «έως εδώ»- θα δημιουργήσει μια τέτοια παράσταση νίκης για την αξιωματική αντιπολίτευση που θα είναι όχι απλώς αδύνατον να αντιστραφεί, αλλά θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα σε μια στρατηγικού χαρακτήρα ήττα το φθινόπωρο.

Πόσω μάλλον που και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές δεν «τραβάνε» και θεωρείται δεδομένο ότι το κυβερνών κόμμα θα χάσει και τους 3 μεγάλους δήμους, ενώ η στόχευση της Πειραιώς είναι να κερδίσει και τις 13 Περιφέρειες.

Υπάρχει φυσικά και η αντίθετη άποψη. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η προσφυγή σε εθνικές εκλογές την άνοιξη θα είναι αυτοκτονία για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να αποφευχθεί. Προτείνουν λοιπόν καθυστέρηση έως το φθινόπωρο, ώστε το αίσθημα της προσβολής που αισθάνεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Βορείου Ελλάδος να εκτονωθεί στις κάλπες των ευρωεκλογών, να δοθεί χρόνος ώστε να περάσουν στην κοινωνία τα φιλολαϊκά μέτρα που νομοθετήθηκαν πρόσφατα και φυσικά να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση μια καλή τουριστική σεζόν…

0 0 vote
Article Rating

menclinic

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments