Σε μια ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία προέβη ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ενόψει των ελληνικών εκλογών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ατλαντικό Συμβούλιο προειδοποιούν για επιθέσεις παραπληροφόρησης των ευρωεκλογών και στο στόχαστρό τους φαίνεται ότι είναι και η Ελλάδα.

Ο Τζέφρι Πάιατ κατήγγειλε σε αποκλειστική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 προσπάθεια ανάμειξης της Ρωσίας στις ελληνικές εκλογές. «Εχουμε δει αποδείξεις αυτού του είδους χειραγώγησης των πληροφοριών. Για παράδειγμα τις προσπάθειες της Ρωσίας σχετικά με την ορθόδοξη Εκκλησία, τις προσπάθειες να υποσκάψουν τον ρόλο του Οικουμενικό Πατριάρχη» είπε ο κ. Πάιατ και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας πω τώρα ότι έχω δει αποδείξεις προσπαθειών ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδος».

Αρχικά βέβαια, εξαιτίας λάθους στη μετάφραση, είχε κυκλοφορήσει η είδηση πως ο Αμερικανός πρέσβης είχε δει αποδείξεις για προσπάθεια ανάμειξης της Ρωσίας στις ελληνικές εκλογές. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ίσχυε και διαψεύστηκε.

Για παραποίηση των λεγομένων του ότι έχει δει αποδείξεις ρωσικής ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές κάνει ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

«Δεν μπορώ να σας πω ότι έχω δει ενδείξεις προσπαθειών ανάμιξης στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, διαψεύδοντας ότι δήλωσε πως διαθέτει αποδείξεις ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές.

Ο κ. Πάιατ ανήρτησε στον λογαριασμό του την ομιλία του, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση.

Μάλιστα και ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 Νικόλας Βαφιάδης παραδέχθηκε το λάθος με ανάρτηση του στο twitter

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη έγιναν στην εκδήλωση disinfo week στην Αθήνα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά της παραπληροφόρησης.

«Στόχος της εκδήλωσης, είναι να ευαισθητοποιήσει ώστε οι Ελληνικοί θεσμοί και ο ελληνικός Τύπος που είναι αρκετά ισχυροί να είναι σε συναγερμό και να μπορέσουν να αντιδράσουν καταλλήλως» είπε ακόμη ο κ. Πάιατ.

Το Ατλαντικό Συμβούλιο – ένα από τα πιο σημαντικά think tank των ΗΠΑ – θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν απόπειρες παρεμβάσεων ενόψει των ευρωεκλογών. «Οι εκλογές είναι στόχος κατασκοπικών επιχειρήσεων» δήλωσε ο Ντέιμον Γουίλσον αντιπρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Σχέδιο επηρεασμού των Ευρωπαίων ψηφοφόρων ενόψει των ευρωεκλογών από «αντιευρωπαϊκές» εξωτερικές δυνάμεις κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Υπάρχουν εξωτερικές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που επιδιώκουν –ανοικτά ή μυστικά– να επηρεάσουν τις δημοκρατικές επιλογές των Ευρωπαίων, όπως συνέβη με το Brexit και με έναν ορισμένο αριθμό προεκλογικών εκστρατειών στην Ευρώπη. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί και πάλι με τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Μην επιτρέψετε σε πολιτικά κόμματα που έχουν ιδρυθεί από εξωτερικές δυνάμεις εχθρικές προς την Ευρώπη να αποφασίσουν για σημαντικές προτεραιότητες της ΕΕ και για την ηγεσία ευρωπαϊκών θεσμών», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

 

0 0 vote
Article Rating

menclinic

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments