FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan speaks during a news conference in Istanbul, Turkey, January 24, 2020. REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσουν την προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει στην «πόρτα» της Ελλάδας μετά την απόφασή του να ανοίξει τα σύνορα και να ωθήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου στο ΝΑΤΟ είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε ένα σύμμαχο (βλέπε Ελλάδα) να χρησιμοποιήσει την ΕΕ για να αποσπάσει κέρδη που δεν δικαιούται». Εδειξε έτσι το στίγμα των προθέσεών του…

Το ανατολίτικο παζάρι Ερντογάν έχει ξεκινήσει πριν φτάσει ο τούρκος πρόεδρος στις Βρυξέλλες. Μόνο τυχαία δεν είναι η ηρεμία που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου δεν έχει σημειωθεί καμία κίνηση ούτε από πλευράς προσφύγων ούτε από τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας που έχουν ακροβολιστεί στην απέναντι πλευρά.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να στείλει μήνυμα προς την ΕΕ ότι εάν πάρει κονδύλια τα οποία θα ικανοποιήσουν την τουρκική πλευρά θα μπορούσε να βάλει νερό στο «κρασί» του και να δώσει σήμα ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που συνωστίζονται στα σύνορα στις εστίες τους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο «Σουλτάνος» θα χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες μέχρι την τελευταία στιγμή ως «όπλο» προκειμένου να πάρει περισσότερα χρήματα η Άγκυρα.

Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εάν ο Ερντογάν δεν ικανοποιηθεί από τις επαφές που θα έχει με τους ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τις εγγυήσεις για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί στα εδάφη του, τότε θα δώσει εκ νέου εντολή για μαζική ώθηση προσφύγων προς την Ελλάδα, είτε μέσω Έβρου είτε από το Αιγαίο όπου και εκεί επικρατεί ηρεμία τα τελευταία 24ωρα.

Στο επίκεντρο και η συμφωνία ΕΕ – Άγκυρας του 2016
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις και «παζάρια» με την ΕΕ, με φόντο τη συμφωνία Βρυξελλών – Άγκυρας του 2016 για το προσφυγικό, επιδιώκοντας να επιβάλλει τους δικούς του όρους στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τη στιγμή μπορεί οι Ευρωπαίοι να φέρονται δυσαρεστημένοι από την πολιτική που ασκεί ο «Σουλτάνος», ωστόσο ουδείς δεν έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας μαζί του καθώς δεν θέλουν να τον προκαλέσουν στέλνοντας και άλλους πρόσφυγες προς την Ευρώπη.

Πιέσεις μέχρι την τελευταία στιγμή
Μια ημέρα πριν επισκεφτεί τις Βρυξέλλες, εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία για το προσφυγικό δεν λειτουργεί και χρίζει αναθεώρησης.

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν έλαβε την αναμενόμενη υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα για το ζήτημα, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα να επιστρέψει με διαφορετικά αποτελέσματα από τις επαφές του.

«Ελπίζαμε να λάβουμε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τους πρόσφυγες. Έχω συνάντηση στο Βέλγιο με αξιωματούχους της ΕΕ. Θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα εκεί» είπε στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

«Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας που προβλέπονται από τη συμφωνία με την ΕΕ. Ωστόσο η ΕΕ δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της εκτός από μια ελάχιστη συνεισφορά…Ελπίζω αυτή τη φορά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Θα υποκύψει η Ευρώπη στους εκβιασμούς Ερντογάν;
Το ζήτημα είναι πως θα κινηθεί η ΕΕ στις επαφές που θα έχουν αξιωματούχοι με φόντο την προσφυγική κρίση.

Μπορεί η ηγεσία της ΕΕ να έστειλε πρόσφατα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις προσφυγικές όρος προκειμένου να εκβιάσουν την Ευρώπη όμως αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη στάση της και ενδεχομένως να υποσχεθεί νέα κονδύλια προς την Άγκυρα προκειμένου να μην κάνει πράξει τις απειλές της.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πριν από τις συνομιλίες της με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

«Η εξεύρεση μιας λύσης σ’ αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια πρόσθεσε πως χρειάζονται αμέσως η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων –ιδιαίτερα των ανηλίκων– που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησία.

Η επόμενη ημέρα στα σύνορα
Ο Ερντογάν κατάφερε να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων τους «27» επί ευρωπαϊκού εδάφους και να πει επισήμως πλέον σε όλους ότι βάζει τέλος στη συμφωνία του 2016, επιδιώκοντας να δείξει ότι έχει το «πάνω χέρι» στο προσφυγικό ζήτημα.

Μια κίνηση που αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη στρατηγική του είναι η μείωση των ροών προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, δύο μόλις ημέρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Εκεί όπου -παρά τις όποιες λεκτικές καταδίκες αξιωματούχων- η ουσία για την επόμενη ημέρα παραμένει η ίδια: Είτε θα αναδιαμορφωθεί η συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2016, όπως επιτακτικά ζητά ο Ερντογάν, είτε θα οδηγηθούμε σε ναυάγιο με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Πηγή: www.in.gr

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας