Στην κρισιμότερη ευθεία εισέρχονται οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis με τα μέλη της να εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα προκύψουν σημαντικές αποκαλύψεις που θα τεκμηριώσουν πλήρως τις καταγγελίες περί άθλιας σκευωρίας με στημένους, «κουκουλοφόρους» μάρτυρες και προκατασκευασμένες καταθέσεις που στόχευσαν στην δίωξη των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη από τις καταθέσεις του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, με τις οποίες η προανακριτική έκλεισε τις εργασίες της για το 2019, αποκαλύφθηκαν επίσημα έγγραφα του FBI που επιβεβαιώνουν την μη εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση. Στοιχεία που αποκρύφτηκαν από την εισαγγελία Διαφθοράς καθώς διέψευδε το σενάριο της προηγούμενης κυβέρνησης περί του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της προανακριτικής περιμένουν το επόμενο διάστημα κρίσιμες μαρτυρίες για παραθεσμική εμπλοκή του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις αλλά και αποκαλύψεις που θα επιβεβαιώσουν ότι η εισαγγελία Διαφθοράς παράτυπα -αν όχι παράνομα- μετέτρεψε σε προστατευόμενους μάρτυρες πρόσωπα στα οποία όφειλε να ασκήσει βαρύτατες διώξεις. Για τον λόγο αυτό, θα υπάρξει και εισήγηση για αύξηση των εβδομαδιαίων συνεδριάσεων από δύο σε τουλάχιστον τέσσερις.

Ο διαφημιστής που καίει τον «Μάξιμο Σαράφη»

Να σημειωθεί ότι για την σημερινή συνεδρίαση (11:00) έχει προγραμματιστεί η εξέταση του κ. Εμμανουήλ Βουλκίδη. Πρόκειται για εκδότη και ιδιοκτήτη διαφημιστικής εταιρείας ο οποίος είχε επαγγελματική σχέση με την Novartis.

Για το συγκεκριμένο πρόσωπο, ΜΜΕ φιλικά προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι «ξέπλενε» για λογαριασμό του κ. Κωνσταντίνου Φρουζή το «μαύρο» χρήμα της εταιρείας προκειμένου να διοχετευτεί ως μίζα σε πολιτικούς. Ο ίδιος, όμως, καταθέτοντας στην εισαγγελία Διαφθοράς τον περασμένο Μάιο, ανέτρεψε πλήρως τις εντυπώσεις και αποκάλυψε ότι οι παράτυπες συναλλαγές γίνονταν με τον κ. Φιλίστωρ Δεσταμπασίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαφημιστής υποστήριξε ότι μέσα σε μια πενταετία έδωσε περίπου 400.000 ευρώ στο πρώην στέλεχος της Novartis, για το οποίο μέλη της προανακριτικής θεωρούν ότι είναι ο «κουκουλοφόρος» μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης».

Ο κ. Βουλκίδης στις εξηγήσεις του επισήμανε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο αποφάσιζε για τη διανομή της διαφήμισης της φαρμακοβιομηχανίας. Κατά τους ισχυρισμούς του το εν λόγω άτομο το 2009 του είπε πως θα του έδινε διαφήμιση από την εταιρεία, αλλά θα έπρεπε να επιστρέψει μέρος των χρημάτων στον ίδιο. Εκφράζει, μάλιστα, την άποψη ότι είχε αντιληφθεί από την αρχή πως η εταιρεία δεν είχε γνώση για την «εντολή» του στελέχους της, ενώ ισχυρίζεται πως δεν του μεταφέρθηκε οτιδήποτε για πολιτικά πρόσωπα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βουλκίδης κλήθηκε ως ύποπτος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μετά από κατάθεση του «Μ. Σαράφη».

Πάντως, στην κατάθεση Βουλκίδη, ο κ. Δεσταμπασίδης απάντησε με προσφυγή στην Δικαιοσύνη μιλώντας για «κατασκευασμένα μυθεύματα». Σε κάθε περίπτωση τα μέλη της προανακριτικής θα επιχειρήσουν να φωτίσουν τον πραγματικό ρόλο των εμπλεκόμενων προσώπων. Όπως αναφέρει στέλεχος της επιτροπής: «Εάν ο Εμ. Βουλκίδης επαναλάβει όσα είπε στην εισαγγελία Διαφθοράς και επιμείνει στις καταγγελίες, τότε η εισαγγελία Διαφθοράς θα πρέπει να μας εξηγήσει για ποιος λόγους έσπευσε να θέσει σε καθεστώς προστασίας τον “Μ. Σαράφη” και με ποια ανταλλάγματα».

Ακολουθεί Ελ. Ράικου

Σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό της επιτροπής, αμέσως μετά τον κ. Βουλκίδη θα κληθεί η κυρία Ελένη Ράικου (σ.σ. πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα). Υπενθυμίζεται ότι η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς στην κατάθεση της ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη κατονόμασε τον Δ. Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν» ενώ υποστήριξε ότι όργανο του ήταν και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Η κυρία Ράικου περιέγραψε με λεπτομέρειες τηλεφωνικό διάλογο που είχε με τον κ. Παπαγγελόπουλο, αφού είχε προηγηθεί στο γραφείο της εισαγγελικής λειτουργού επίσκεψη της δημοσιογράφου. Στο επίμαχο απόσπασμα της κατάθεσής της αναφέρεται: «Λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφωνεί και πάλι στο τηλέφωνο του γραφείου ο προαναφερόμενος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, την φωνή του οποίου αναγνώρισα, λέγοντάς μου με επιτακτικό ύψος “ακόμα δεν έστειλες τη δικογραφία της Novartis στην Βουλή” και του απάντησα: “Υπουργέ εγώ χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανέναν”».

Αυτός τότε μου είπε με θυμό:

«Έχεις και παραέχεις. Στείλε την και για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι».

Όταν δε του είπα «δεν είμαι αυτής της Σχολής», μου απάντησε «κάτσε τότε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η Σχολή σου».

Επόμενοι μάρτυρες και στοιχεία

Να σημειωθεί ότι η κατάθεση της κυρίας Ράικου στην προανακριτική αναμένεται πολυήμερη καθώς τα μέλη της εκτιμούν ότι η έμπειρη εισαγγελέας διαθέτει επιπρόσθετα στοιχεία για τον τρόπο που στήθηκε η σκευωρία Novartis.

Για την συνέχεια και εφόσον δεν προκύψει ανάγκη κλήτευσης άλλων προσώπων από τα όσα πουν οι δύο προγραμματισμένοι μάρτυρες, στελέχη της επιτροπής προσανατολίζονται να καλέσουν τον γνωστό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Παράλληλα, η προανακριτική αναμένει την διαβίβαση φακέλου από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας που ενδεχομένως να περιλαμβάνει στοιχεία παραθεσμικής εμπλοκής του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και στην υπόθεση του «NOOR I». Στελέχη της προανακριτικής υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη αυτών των στοιχείων θα ενισχύσουν τα έως τώρα ευρήματα για την σκευωρία Novartis καθώς θα επιβεβαιώσουν ότι ο «μηχανισμός Ρασπούτιν» συστηματικά και υπογείως παρενέβαινε σε δικαστικές υποθέσεις για τις οποίες έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και Βασιλική Λιακούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής θεωρούν ότι υπάρχει μαρτυρία εμπλεκόμενου προσώπου που αποκαλύπτει ότι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι του «παρήγγειλαν» κατασκευασμένη κατάθεση εναντίον συγκεκριμένου προσώπου με αντάλλαγμα ευνοϊκή ποινική μεταχείριση με παρέμβαση Παπαγγελόπουλου.

 

Πηγή: www.protothema.gr

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας