Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία έκρινε ως αναθεωρητέα εννέα άρθρα του Συντάγματος, εκ των οποίων τα επτά πέρασαν με ευρεία πλειοψηφία, καθώς υπήρξε σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων. Τα δύο εκ των εννέα άρθρων στηρίχθηκαν αποκλειστικά από τη ΝΔ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στο οποίο συμμετείχαν 297 βουλευτές, ήταν αναμενόμενο.

Από τα άρθρα που συγκέντρωναν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ήταν το 32 που αφορά στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο στηρίχθηκε μόνον από τους βουλευτές της ΝΔ. Στο άρθρο για τη συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου των ομογενών δεν υλοποιήθηκε η κυβερνητική προσδοκία για 300 θετικές ψήφους, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τη δική του πρόταση. Με μεγάλη πλειοψηφία «πέρασε» το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.

Ειδικότερα, τις περισσότερες θετικές ψήφους έλαβε το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, το οποίο αποτελούσε κοινή πρόταση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, υπέρ του άρθρου ψήφισαν 274 βουλευτές, δεν καταψήφισε κανείς, ενώ 23 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Η ερμηνευτική δήλωση που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε δεκτή, αφού την στήριξαν μόλις 84 βουλευτές, έναντι 188 που καταψήφισαν και 25 που είπαν «παρών».

Η συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου των ομογενών (άρθρο 54) ψηφίστηκε από 212 βουλευτές. Την πρόταση της ΝΔ καταψήφισαν 84 βουλευτές, ενώ 1 δήλωσε «παρών». Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 108 θετικές ψήφους, 178 αρνητικές και 11 «παρών».

Την «γαλάζια» πρόταση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32) στήριξαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ, καθώς 139 βουλευτές την καταψήφισαν. Μόλις 83 ψήφους έλαβε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, καθώς 212 βουλευτές καταψήφισαν και 1 δήλωσε «παρών». Μόνον τις ψήφους της συμπολίτευσης έλαβε η πρόταση της ΝΔ για την επιλογή των μελών των ανεξάρτητων αρχών. Δεν πέρασε ούτε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο άρθρο, αφού ψηφίστηκε μόνον από 84 βουλευτές. Η πρόταση καταψηφίστηκε από 194 βουλευτές, ενώ 19 δήλωσαν «παρών».

Το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αναθεωρείται στη βάση της πρότασης της ΝΔ που έλαβε 179 θετικές ψήφους, 117 αρνητικές και 1 «παρών». Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο άρθρο έλαβε 117 «ναι», 171 «όχι» και 9 «παρών». Ευρεία πλειοψηφία 254 ψήφων έλαβε και το άρθρο 73 για τη θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Το καταψήφισαν 32 βουλευτές, ενώ 11 είπαν «παρών».

Με 190 θετικές ψήφους αναθεωρείται στη βάση της πρότασης της ΝΔ το άρθρο 21 που αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Την πρόταση της πλειοψηφίας καταψήφισαν 107 βουλευτές. Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους στήριξαν 106 βουλευτές, καταψήφισαν 182, ενώ 9 δήλωσαν «παρών».

Επίσης, αναθεωρείται στη βάση της πρότασης της ΝΔ η σύσταση εξεταστικών επιτροπών ύστερα από πρόταση της μειοψηφίας (άρθρο 68: 189 ναι, 94 όχι και 14 «παρών») αλλά και το άρθρο 96 για την εξομοίωση στρατιωτικών/ τακτικών δικαστών. Υπέρ της πρότασης της πλειοψηφίας τάχθηκαν 189 βουλευτές, κατά 94 και 14 είπαν «παρών». Αντιστοίχως την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν 103 βουλευτές, έναντι 180 που καταψήφισαν και 14 «παρών».

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Μανώλης Θραψανιώτης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας