Δείτε το βίντεο με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του CNNi, Sam Kiley.

Θύματα και σοβαρές καταστροφές από νέους βομβαρδισμούς

«Η πυραυλική επίθεση συνεχίζεται ακόμη, αλλά υπάρχουν ήδη χτυπήματα σε εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών. Πραγματοποιούνται έκτακτες διακοπές λειτουργίας σε όλες τις περιφέρειες», ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας, Ukrenergo.

«Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για την προστασία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας από πρόσθετα τεχνολογικά ατυχήματα και τη διατήρηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συνεργεία επισκευής μαζί με τις μονάδες της Κρατικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών θα ξεκινήσουν την αποκατάσταση των ζημιών αμέσως μετά τη λήξη του αεροπορικού συναγερμού. Όμως, λόγω του παγετού και της βροχής σε ορισμένες περιοχές, οι εργασίες επείγουσας επισκευής στις εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιές από τους τρομοκρατικούς πυραύλους ενδέχεται να διαρκέσουν περισσότερο» συμπλήρωσε.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον έξι ακόμη τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ από τα ρωσικά πλήγματα διεκόπη η παροχή νερού και ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη την περιοχή του Κιέβου.

Ολόκληρη η ουκρανική πρωτεύουσα βρίσκεται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο κρίσιμες υποδομές, δήλωσε ο Ολεξίι Κουλέμπα, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης.

Επίσης η παροχή νερού διεκόπη σήμερα στο Κίεβο μετά τα νέα ρωσικά πλήγματα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

«Λόγω των βομβαρδισμών, η παροχή νερού έχει διακοπεί σε όλο το Κίεβο. Ειδικοί (…) εργάζονται για να αποκαταστήσουν την παροχή το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Κλίτσκο στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να δημιουργήσουν αποθέματα νερού.

Ζαπορίζια: Πύραυλοι έπληξαν μαιευτήριο – Πληροφορίες για νεκρό βρέφος

Μαζικά μπλακ άουτ στη Μολδαβία

Τα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει «μαζικές διακοπές ρεύματος» στην Μολδαβία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης, Αντρέι Σπίνου.

«Ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, έχουμε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε με ανάρτηση στο Facebook ο Σπίνου.

Η Μολδαβία αντιμετώπιζε ήδη μεγάλα ενεργειακά προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μαζικά μπλακ άουτ στη Μολδαβία μετά τη σημερινή ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Σπίνου, ο οποίος διατελεί και υπουργός Υποδομών.

«Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς), εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από το 50% της χώρας», συμπλήρωσε.

Περίπου στις 15:35 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί στην πρωτεύουσα Κισινάου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Διακοπές ηλεκτροδότησης αναφέρθηκαν επίσης στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών. Αργότερα αποκαταστάθηκε η ισχύς στην Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της περιοχής.

Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ο Σπίνου είπε ότι η κατάσταση αποτελεί μια επανάληψη των όσων συνέβησαν την 15η Νοεμβρίου, όταν και η Μολδαβία υπέστη μπλακ άουτ μετά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η Μολδαβία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και έχει δεχθεί τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό Ουκρανών προσφύγων. Η χώρα μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό της δίκτυο.

Τόσο η αστυνομία της Μολδαβίας όσο και η Premier Energy, μια μολδαβική εταιρεία που προμηθεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο νότιο και το κεντρικό σημείο της χώρας, ζήτησαν από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να λάβει προληπτικά μέτρα.

Source link

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας