Τουλάχιστον 12.000 δολάρια την ημέρα κοστίζει η ασφαλής διέλευση από τον κόλπο της Γουινέας – Τι παρέχουν εταιρείες σεκιούριτι που δραστηριοποιούνται στο νέο λημέρι των σύγχρονων πειρατών – Συνεχίζεται η αγωνία για τον 20χρονο δόκιμο μηχανικό του ελληνικού τάνκερ

Άπό 12.000 δολάρια και πάνω τη μέρα οφείλουν να πληρώνουν οι ναυτιλιακές σε εταιρίες σεκιούριτι εάν θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο όταν τα πλοία τους διασχίζουν το κόλπο της Γουινέας, το νέο λημέρι των πειρατών.

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της προστασίας στις επικίνδυνες θάλασσες του Τογκό που φέρνει σήμερα στο φως το protothema.gr, οι ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι που δραστηριοποιούνται στη περιοχή προσφέρουν διάφορες επιλογές στις πλοιοκτήτριες εταιρίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανή επίθεση από πειρατές.

Οι περισσότερες εταιρίες προσφέρουν συνήθως έως και τέσσερις επιλογές στις ναυτιλιακές, προκειμένου να διασφαλίσουν όσο περισσότερο μπορούν την ασφαλή διέλευση του εκάστοτε πλοίου.

Η πρώτη επιλογή, αφορά στη παρουσία 4 ενόπλων Τογκολέζων- μέλη του Πολεμικού Ναυτικού που είναι και οι μόνοι με τη δυνατότητα να ανέβουν στο πλοίο με όπλα, μαζί με έναν σύμβουλο ασφαλείας. Οι τέσσερις αυτοί πάνοπλοι φρουροί ανεβαίνουν στο αγκυροβόλιο με το που φτάνει το καράβι και κάθονται σε αυτό μέχρι και την αποχώρηση του.

Η πρώτη μέρα παρουσίας του χρεώνεται 2,850 δολάρια και κάθε επιπλέον μέρα κοστίζει 1,650 δολάρια.

Στη δεύτερη επιλογή, παρέχονται 2 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας χωρίς όπλα οι οποίοι και ανεβαίνουν στο αγκυροβόλιο μέχρι και την αποχώρηση του. Η παρουσία τους έχει κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα, οπότε και το κόστος είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με το κόστος της πρώτης επιλογής.
Συγκεκριμένα, για τις 3 πρώτες μέρες η συγκεκριμένη υπηρεσία χρεώνεται 750 δολάρια, ενώ από την 4η μέρα και μετά 650 δολάρια, σύμφωνα πάντα με το κοστολόγιο μιας εκ των εταιριών σεκιούριτι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Η πλοιοκτήτρια εταιρία καλείται να πληρώσει μαζί και ένα πάγιο 1,250 ευρώ με το που ανέβουν οι δυο άοπλοι φρουροί στο πλοίο.

Σε περίπτωση που η πλοιοκτήτρια εταιρία θέλει για κάποιο λόγο να αυξήσει τα μέλη της ομάδας πριν το αγκυροβόλιο, δηλαδή στα 12 ναυτικά μίλια, τότε πρέπει να καταβάλει στην εταιρία σεκιούριτι επιπλέον 800 δολάρια.

Η τρίτη επιλογή που δίνουν οι εταιρίες σεκιούριτι, έχει να κάνει με την παρουσία ομάδας του Πολεμικού Ναυτικού της Γουινέας που χρεώνεται για την πρώτη μέρα για 1,450 δολάρια και κάθε επιπλέον μέρα προς 1,350 δολάρια ενώ τα τέλη διαχείρισης υπολογίζονται σε 4, 167 δολάρια.

Η τέταρτη και πιο ακριβή επιλογή αφορά στην παρουσία συνοδευτικού σκάφους, το οποίο συνοδεύει το πλοίο από απόσταση 40 ναυτικών μιλίων ωσότου γίνει η φόρτωση του για να επιστρέψει μαζί με το πλοίο όταν αυτό διανύσει την ίδια απόσταση. Η παρουσία συνοδευτικού σκάφους κοστίζει 12.000 ευρώ τη μέρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή μέτρα ασφάλειας που είχε λάβει η πλοιοκτήτρια εταιρία του υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου “Έλκα Αριστοτέλης”. Οι πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για την παρουσία  ένοπλου φρουρού πάνω στο πλοίο, ο οποίος και φέρεται να τραυματίστηκε από σφαίρα κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα μέτρα που έλαβε η πλοιοκτήτρια του   “Ελκα Αριστοτέλης” για την αποτροπή του ρεσάλτο στο δεξαμενόπλοιο.

0 0 vote
Article Rating

menclinic

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments