Η πρόταση της Κομισιόν για τον πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου διχάζει τα κράτη-μέλη. Με δικιά της πρόταση η Ελλάδα έχοντας συμμάχους 6 χώρες

Σήμερα αναμένεται το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται σκληρή αντιπαράθεση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Κομισιόν έχει κάνει την πρότασή της, με πολλά από τα κράτη – μέλη να διαφωνούν, μαζί και η Ελλάδα. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αγγίζει τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μια τιμή που διχάζει τις χώρες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας τόνισε στην ΕΡΤ σχολίασε ότι «Το όριο που προτείνει η Επιτροπή δεν διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του». Η χώρα μας στοχεύειε λοιπόν σε συμμαχίες για ένα εναλλακτικό πλαφόν κάτω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την πρόταση αυτή φαίνεται να υποστηρίζουν συνολικά έξι χώρες: Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία. Ολλανδία και Γερμανία ωστόσο… διαφωνούν.

Όπως επεσήμανε ευρωπαίος αξιωματούχος χρειάζεται ένας μηχανισμός λειτουργικός και έξυπνος καθώς ο υπάρχον δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι όπως έχει δομηθεί.

Από την άλλη η Ισπανία κατηγορεί την Κομισιόν ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» δηλώνοντας ότι «θα αντιταχθεί σθεναρά».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων οι «15» συνεργάστηκαν και φάνηκαν ενωμένοι. Αυτό σημαίνει ότι είτε μπορούν να δεχθούν τον μηχανισμό αλληλεγγύης με δεσμεύσεις είτε να μπλοκάρουν τους κανονισμούς και να προχωρήσουν σε έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Source link

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας