Βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ υπέρ της διεξαγωγής «ελεύθερων, δίκαιων κι αξιόπιστων» προεδρικών εκλογών και της «απρόσκοπτης διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Βενεζουέλα άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Νότια Αφρική, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταψήφισε, επίσης, το αμερικανικό κείμενο, το οποίο στήριξαν εννέα χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές και λατινοαμερικάνικες. Τρεις χώρες απείχαν: η Ισημερινή Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ινδονησία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια έκανε λόγο για ψήφισμα χωρίς προηγούμενο που προβλέπει την «καθαίρεση ενός προέδρου» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιμένουν στην κλιμάκωση με στόχο την αλλαγή καθεστώτος.

Πάντως, η Μόσχα δεν κατάφερε να επιτύχει την έγκριση ψηφίσματος για τη Βενεζουέλα, το οποίο στόχευε στο να καταδικάσει «τις απειλές προσφυγής στη βία» εναντίον του Καράκας, που διατυπώνουν συχνά οι ΗΠΑ. Τη Μόσχα στήριξαν μονάχα η Κίνα, η Νότια Αφρική κι η Ισημερινή Γουινέα.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος και ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, σχεδιάζει να επιστρέψει στη χώρα παρά τις απειλές που καταγγέλλει ότι δέχεται ο ίδιος και η οικογένειά του.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον οκτώ τόνοι χρυσού απομακρύνθηκαν από τις αποθήκες της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας την περασμένη εβδομάδα, από την κυβέρνηση Μαδούρο, σύμφωνα με τρεις κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

0 0 vote
Article Rating

menclinic

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments