Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και σχεδόν 15 χρόνια ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με τις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί στην αμερικανική εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Boeing και την ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της Airbus.

Έχοντας κατά καιρούς κερδίσει μεμονωμένες μάχες, η κάθε μία ζητά τώρα από διαιτητή του ΠΟΕ να καθορίσει το επίπεδο των αντίμετρων που μπορούν να επιβληθούν εκατέρωθεν.
Ως αντίποινα για το πλήγμα από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στην Airbus, που εκτιμάται ότι αγγίζει τα 11 δισ. Δολάρια, η κυβέρνηση του Τραμπ, την προηγούμενη βδομάδα πρότεινε να επιβληθούν δασμοί σε επτασέλιδη λίστα προϊόντων της ΕΕ, από αεροσκάφη μέχρι και γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασιά, ως αντίποινα για το πλήγμα από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στις εταιρείες αεροσκαφών.

Οι Βρυξέλλες με απάντηση τους, έδωσαν λίστα σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει αγροτικά προϊόντα από αποξηραμένα φρούτα έως κέτσαπ, ψάρια, καπνό, βαλίτσες, αεροσκάφη, ελικόπτερα, τρακτέρ και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Η λίστα που δημοσιεύθηκε θα τεθεί τώρα προς διαβούλευση έως τις 31 Μαΐου και μπορεί στη συνέχεια να αναθεωρηθεί.
Η Ευρωπαία επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε πως η ΕΕ παραμένει ανοικτή για συζητήσεις με τις ΗΠΑ, αρκεί να είναι χωρίς προϋποθέσεις και έχουν ως στόχο το δίκαιο αποτέλεσμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει επίσημα εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Η Κομισιόν ξεκινάει διαπραγματεύσεις σε δύο κατευθύνσεις. Για τη μείωση των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα και για τη διευκόλυνση των εταιρειών που καταδεικνύουν ότι τα προϊόντα πληρούν τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικανικά πρότυπα.

Επιπλέον δηλώνει ότι δεν θα συζητήσει τους δασμούς ή τα εμπόδια στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, κάτι που την ωθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον που πιέζει για τα αγροτικά της προϊόντα, να είναι μέρος των συνομιλιών.

menclinic

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of