Στο θέμα της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή της σε τζαμί αναφέρθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνομιλία, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στον ομόλογό του «στη σημαντική δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε στη Ρωσία η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας». Από την πλευρά του ο Ερντογάν- σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου- «έδωσε τις σχετικές εξηγήσεις, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, όπως και ότι θα διατηρηθούν τα χριστιανικά ιερά».

Η τουρκική προεδρία από την άλλη, στη σχετική ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, δεν κάνει καμία αναφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με το Anadolu, Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν για τη Λιβύη, τη Συρία και τον κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά στη Λιβύη, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την ανάγκη να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση και γίνει επιστροφή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, τον περασμένο Ιανουάριο. Ακόμη, συμφώνησαν να εντείνουν τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Για τη Συρία, τόνισαν τη σημασία να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την προώθηση ενός διακανονισμού, σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Πηγή: www.lifo.gr

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας