Η κυβέρνηση της Τρίπολης «αποδέχτηκε» την προσφορά της Τουρκίας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Ήδη, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ προς τη Λιβύη, γεγονός που κατεγράφη σε πρόσφατη έκθεση επιτροπής εμπειρογνωμόνων του διεθνούς οργανισμού.

 Λίβυοι αξιωματούχοι είπαν στο Al Jazeera ότι τώρα τίθεται σε εφαρμογή το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας που είχε συναφθεί μεταξύ του και Ταγίπ Ερντογάν και του αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ πρωθυπουργού Φαγέ Αλ Σάραζ.

Η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» του Σάραζ ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη. Ωστόσο, στα περίχωρα της πόλης βρίσκονται ήδη οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ και προωθούνται συνεχώς με στόχο την τελική κατάληψή της. Την περασμένη εβδομάδα ο υποστηριζόμενος από την Αίγυπτο στρατηγός Χαφτάρ έκανε λόγο για την «αποφασιστική μάχη» του λιβυκού εμφύλιου.

Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι είναι πιθανή η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων, κάτι που είχε όμως διαψεύσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Σάραζ και η Τουρκία συμφώνησαν στη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων και της ΑΟΖ. Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης θεωρήθηκε παράνομη, άκυρη και προκλητική από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Έκθεση ΟΗΕ: Η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων

 

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αρμόδια για την επιτήρηση των κυρώσεων κατά της Λιβύης, σε έκθεση που υπέβαλε, πριν από λίγες εβδομάδες,  στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προειδοποιεί για αποστολές όπλων προς το καθεστώς της Τρίπολης από χώρες μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Τουρκία, παραβιάζοντας το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στην 376 σελίδων έκθεση, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατονομάζουν την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ότι εκτελούν τακτικές και δημόσιες αποστολές όπλων.

Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο και χωρίστηκε μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη, η οποία έχει επίσης αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, και της κυβέρνησης με βάση το Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας, η οποία ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό την αιγίδα του Χαλίφα Χαφτάρ και το Κοινοβούλιο της χώρας. Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ διατηρούν σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την κυβέρνηση της Τρίπολης στηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ.

Στην έκθεση του ΟΗΕ σημειώνεται πως «η Ιορδανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε τακτική βάση και, χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να καλυφθούν, μεταφέρουν δημόσια όπλα, γεγονός που σημαίνει παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ». Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αποστολές όπλων στις δυνάμεις του Χαφτάρ γίνονται κυρίως από την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τρίπολη κατά βάση από την Τουρκία.

Φωτογραφίες και βίντεο

Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΟΗΕ φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τα τουρκικά ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους όχι μόνο ειδήσεις, αλλά φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταφορά οπλισμού στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν, η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Kirpi και πυρομαχικά.

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες και στον απόηχο της συμφωνίας για την ΑΟΖ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών. «Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είπε ο Ερντογάν.

Πηγή: www.cnn.gr

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας