Μία ανάσα από τις 720 μονάδες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κρατάνε για το τέλος τις κινήσεις τους, οδηγώντας τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων σε νέα υψηλά επίπεδα, αν και ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 723 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 719,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 709,17 μονάδων (-0,14%) και 723,52 μον. (+1,88%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 41,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια.

Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο, αλλά "φοβήθηκε" τις 720 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,17%, στις 1.873,90 μονάδες, ενώ στο +1,38% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.158,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,60% στις 582,11 μονάδες, στα υψηλά ημέρας.

Αφού “κοντοστάθηκε” διορθώνοντας, σε επίπεδο τίτλων κυρίως, επί έξι μέρες, τελικά σήμερα το ΧΑ βρήκε διέξοδο για να κινηθεί και πάλι πλησίον των 720 μονάδων, το κοντινό επίπεδο που πρέπει να “κατακτήσει” πριν δοκιμάσει τις δυνάμεις του προς τις 750 μονάδες. Και όπως σχολιάζουν εγχώριοι χρηματιστηριακοί αναλυτές, η “στάση” του προηγούμενου εξαημέρου ήταν αναγκαία προκειμένου να ενθυλακωθεί μέρος των κερδών των έξι ανοδικών εβδομάδων που προηγήθηκαν και να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Άλλωστε, η αγορά είχε δείξει τις προθέσεις της για συνέχιση της ανοδικής της πορείας, η οποία έχει αρχίσει από τα μέσα του Ιανουαρίου, καθώς στην πρόσφατη διόρθωση δεν χρειάστηκε να αναλώσει σημαντικά κεφάλαια για να υπερασπιστεί την παραμονή της πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών.

Η σημερινή άνοδος πάντως θωρακίζει τεχνικά την αγορά, όπως σχολιάζουν πηγές στο Capital.gr, ενόψει της αυριανής λήξης των παραγώγων Μαρτίου, αλλά και της αναδιάρθρωσης των δεικτών του FTSE, κατά την οποία θα γίνει διαγραφή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς από τον δείκτη FTSE Emerging Europe Mid Cap και θα προστεθεί στον δείκτη FTSE Emerging Europe Small Cap. Επιπλέον οι μετοχές των Attica Bank, ΙΑΣΩ και Υγεία διαγράφονται από τον FTSE Emerging Europe Micro Cap. Η Τράπεζα Αττικής διαγράφεται λόγω κεφαλαιοποίησης, το Υγεία λόγω διασποράς και το ΙΑΣΩ λόγω εμπορευσιμότητας. Επίσης η μετοχή της Πειραιώς διαγράφεται και από τον FTSE Αll World.

Παράλληλα, η αγορά αναμένει το πολύ μεγάλο ζήτημα της συμφωνίας με τους “θεσμούς” για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο αν και βρίσκεται κοντά χρειάζεται ακόμη δουλειά. Και οι διάφορες πτυχές  θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου

Ο νέος αυτός νόμος και πολύ περισσότερο οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες που θα έχει αυτός στους τραπεζικούς ισολογισμούς είναι ο μεγάλος καταλύτης που αναμένει η αγορά για να μπορέσει να λάβει ρυθμό. Ενδεικτικό της βαρύτητας που έχει δοθεί άλλωστε σε αυτό ήταν το πρόσφατο ράλι του τραπεζικού κλάδου, το οποίο συνδέθηκε από πολλούς με την πρόοδο που είχε συντελεστεί παράλληλα στο μέτωπο του νέου νόμου.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 5,16%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με +4,78% και τις ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Aegean και Grivalia με άνοδο ανώτερη του 2%. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Πειραιώς, Λάμδα, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισε ο Φουρλής. Η Motor Oil έχασε 2,51% και η Jumbo ολοκλήρωσε στο -1,08%.

0 0 vote
Article Rating

menclinic

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments