Αμέτρητες είναι οι διαμαρτυρίες πολιτών, ότι ενώ καλύπτουν όλα τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, όπως καθορίστηκαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr τους απορρίπτει χωρίς καν να τους αναφέρει τον λόγο της απόρριψης, βυθίζοντας τους ενδιαφερόμενους στο σκοτάδι.

Η ΗΔΙΚΑ ενώ άνοιξε την πλατφόρμα για αιτήσεις, δεν φρόντισε καν να δώσει οδηγίες για την υποβολή, αλλά ούτε και είχε κάνει πρόβλεψη στο σύστημα με την υποβολή της αίτησης, να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απορρίπτεται ένας μη δικαιούχος.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως εντοπίζεται ότι απορρίπτονται δικαιούχοι ΑμεΑ που η κοινή υπουργική απόφαση τους εντάσσει ανεξαιρέτως, με μοναδική προϋπόθεση να λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι δικαιούχοι δεν είναι όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ αλλά μόνο αυτοί που λαμβάνουν το παραπάνω προνοιακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ.

Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται και στην κατηγορία των ανέργων, βραχυχρόνια και μακροχρόνια, με πολλούς από τους δικαιούχους που ορίζει πάντα η ΚΥΑ να τίθενται εκτός χορήγησης.

Επίσης μόνο κατάφωρη αδικία μπορεί να χαρακτηριστεί, το ότι όσοι απέκτησαν παιδί εντός του 2019 δεν μπορούν να το προσθέσουν στο νοικοκυριό τους και την οικογένειά τους αφού η ΗΔΙΚΑ αντλεί στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις του 2019 που αφορούν τα εισοδήματα του 2018 με αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνονται τα νεογνά στον αριθμό των μελών στις οικογένειες.

Μια ακόμη φετινή πρωτοτυπία είναι, ότι κανείς δεν δηλώνει αρμόδιος να δώσει εξηγήσεις. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, στην προσπάθειά τους να βρουν άκρη και αιτία για την απόρριψη τους επικοινωνούν με κάθε πρόσφορο μέσο με την ΗΔΙΚΑ και την ΑΑΔΕ αλλά και οι δύο φορείς δηλώνουν αναρμόδιοι.

Η ΗΔΙΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για ποιους λόγους ενώ η υπουργική απόφαση τους καθιστά δικαιούχους το σύστημα τους απορρίπτει και τίθενται αυτομάτως και μάλιστα χωρίς εξήγηση.

0 0 vote
Article Rating

menclinic

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments