Το ενδεχόμενο να μην λάβει η Ελλάδα τη δόση των 750 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων, καθώς έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, καταγράφει το πρακτορείο Reuters.

Επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι τα χρήματα αποτελούν μέρος των περίπου 4,8 δισ. ευρώ από κέρδη στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFAs και SMPs), αλλά και από το waiver στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου στα δάνεια που είχε πάρει.

Παρά ταύτα, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης που δεν κατονομάζεται αλλά μίλησε στο πρακτορείο, εκτιμά πως η έκθεση μεταμνημονικής επιτήρησης της Κομισιόν για την Ελλάδα, που αναμένεται να εκδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου, «θα αναφέρει πιθανώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις».

«Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι πρόκειται να συνεδριάσουν για να συζητήσουν το θέμα στις 11 Μαρτίου (Eurogroup), δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση εκτός αν η Αθήνα ολοκληρώσει τις δράσεις στο διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Reuters επισημαίνει στο δημοσίευμά του ότι υπάρχουν 16 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης, με τις βασικές, σύμφωνα πάντα με τους αξιωματούχους που επικαλείται, να συνδέονται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και με το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, ειδικά για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

«Το βασικό ζήτημα είναι ο νόμος για τo πτωχευτικό δίκαιο, για τον οποίο χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των όχι τόσο εύπορων ιδιοκτητών κατοικιών και των τραπεζών», είπε στο πρακτορείο άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης και πρόσθεσε πως «η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται ακόμα το συγκεκριμένο νόμο ενώ λαμβάνει και τα σχόλια των θεσμοών».

Κλείνοντας το άρθρο, το πρακτορείο Reuters αναφέρει την επισήμανση και των δύο αξιωματούχων ότι στην περίπτωση που το Eurogroup αποφασίσει να μην εκταμιευθούν τα χρήματα τον Μάρτιο, αυτό μπορεί να γίνει πάντως σε μεταγενέστερη φάση, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας