Την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμμερμανς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν θα στηρίξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά την προσέλευσή του στο άτυπο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Πέραν αυτού θεωρώ ότι αυτή δεν είναι μόνο μια στάση υπεύθυνη ως προοδευτικού ηγέτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και μια εθνικά ωφέλιμη στάση, καθώς θεωρώ ότι η επιλογή του κ. Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν θα δημιουργήσει μεγάλες απειλές και κινδύνους για τα συμφέροντα της χώρας μας και συνολικότερα για τα συμφέροντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

Στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητήσουμε για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές διαμορφώνεται μια ενδιαφέρουσα ισορροπία. Παρά τη μικρή πτώση της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, η άνοδος των Φιλελευθέρων, αλλά και των Πρασίνων – η σημαντική τους άνοδος – διαμορφώνει μια νέα ενδιαφέρουσα ισορροπία, μια νέα δυναμική. Μια πλειοψηφία από το δημοκρατικό Κέντρο, στα αριστερά της Αριστεράς, που μπορεί να προωθήσει – παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σε όλες αυτές τις δυνάμεις – μπορεί να προωθήσει δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές, τόσο σε ότι αφορά συγκεκριμένες θέσεις και πρωτοβουλίες, όσο όμως και σε ότι αφορά την επιλογή των προσώπων.

Υπό αυτή την έννοια, σήμερα, εγώ θα τοποθετηθώ στο πλευρό εκείνων των ηγετών, που θα προτείνουν να αποφευχθεί ως επιλογή για την προεδρία της Κομισιόν, η επιλογή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω υπέστη πολύ μεγάλη μείωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχασε πάρα πολλές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Πολλώ δε μάλλον θα ταχθώ με αυτή την άποψη, διότι η επιλογή του προσώπου από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν μπορεί να ενώσει, παρά μόνο να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι ταυτίζεται με ακραία συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις.

Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα μετά από 15 χρόνια επιλογής προσώπου για την ηγεσία της Κομισιόν από την πλευρά των Συντηρητικών, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει έρθει η ώρα να υπάρξει προοδευτική επιλογή και για αυτό θα στηρίξω τον υποψήφιο που έρχεται πρώτος σε ψήφους – ας το πω έτσι, μεταξύ των προοδευτικών υποψηφίων. Θα στηρίξω την επιλογή του Φράνς Τίμερμανς.

Πέραν αυτού θεωρώ ότι αυτή δεν είναι μόνο μια στάση υπεύθυνη ως προοδευτικού ηγέτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και μια εθνικά ωφέλιμη στάση, καθώς θεωρώ ότι η επιλογή του κ. Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν θα δημιουργήσει μεγάλες απειλές και κινδύνους για τα συμφέροντα της χώρας μας και συνολικότερα για τα συμφέροντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

0 0 vote
Article Rating

menclinic

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments