Στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης έδωσε εφ’όλης της ύλης συνέντευξη προτρέποντας σε εθνική συναίνεση για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων.

Οι σχέσεις

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας  δήλωσε ότι η γείτονα πάντα διεκδικεί, άλλοτε έντονα και άλλοτε με κάποια ισορροπία. Η Τουρκία έχει προβλήματα με τους γύρω της, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας η Ελλάδα, πρόσθεσε. Ωστόσο οι διεκδικήσεις της παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση.

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία. Άλλωστε πρόσθεσε έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. Οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική στήριξη, ξεκαθάρισε.

Ο κ. Αποστολάκης υπενθύμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν αποτρεπτικά, όσον αφορά στη δήλωση του ότι εάν Τούρκοι στρατιωτικοί ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε.

Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας και πρέπει να ξέρει ότι έχουμε τη βούληση όσα λέμε ότι θα τα κάνουμε εάν χρειασθεί. Το θέμα είναι να μην φθάσεις στην κλιμάκωση. Δυστυχώς οι δηλώσεις δεν αποτρέπουν αλλά εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η ένταση

Διερευνούμε τρόπους να πέσει η ένταση στο Αιγαίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας,ανέφερε ο κ. Αποστολάκης, με τον Τούρκο ομόλογο του. Παράλληλα αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ τους, με τον οποίο όταν συζητούμε οι απόψεις του είναι ειλικρινείς.

Ο κ. Αποστολάκης δήλωσε μονολεκτικά όχι, απαντώντας σε ερώτηση εάν φοβάται θερμό επεισόδιο έστω από ατύχημα. Και συμπλήρωσε εάν δεν κάνουμε λάθος δεν θα γίνει. Παράλληλα εκτίμησε ότι είναι πάρα πολύ λίγες οι πιθανότητες εξαγωγής της κρίσης προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία βρεθεί προ αδιεξόδου χωρίς να αποκλείεται τίποτε αλλά μιλούμε για πιθανότητες.

Τουρκία – Ελλάδα – ΗΠΑ

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν θα χαλάσουν αλλά δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο εκτίμησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Θα υπάρχει ένα θέμα. Οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό σύμμαχο τη γείτονα, πρόσθεσε, και γι αυτό οι πιθανότητες να βρεθεί μία λύση είναι περισσότερες από το να υπάρξει ρήξη.

Παράλληλα ο κ. Αποστολάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη χώρα. Προσπαθεί για τη διατήρηση της ισορροπίας στην περιοχή και έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα κράτη. Διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Είναι η εναλλακτική λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η αναβάθμιση δε των διμερών σχέσεων ΕλλάδαςΗΠΑ έχει να κάνει με την αυξημένη παρουσία και τις διευκολύνσεις που παρέχουμε στις υφιστάμενες βάσεις.

Η αεράμυνα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε την ανησυχία του για την προοπτική απόκτησης του συστήματος S-400 από την Τουρκία. Όπως είπε η προμήθεια του αλλάζει τελείως τα δεδομένα στον έλεγχο του εναερίου χώρου.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της χώρας , με προμήθεια νέου αεροσκάφους F-35 ή άλλου , όπου υπάρχουν επιλογές, ώστε να υπάρξει ισορροπία ισχύος.

Τα συμφέροντα

Απαντώντας αρνητικά για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και δηλώνοντας ότι καμία χώρα δεν συμμαχεί εάν δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της. Η στήριξη είναι άλλο θέμα όπως είπε. Σχολίασε ότι οι επενδύσεις ξένων κρατών στην Ελλάδα, δηλαδή η στήριξη των συμφερόντων τους, και η αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ λειτουργούν προς όφελος της ασφάλειας της χώρας.

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας