Με διαδικασίες εξπρές επιχειρεί η κυβέρνηση να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο «τέρας» του υπουργείου Παιδείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κρίσιμες διατάξεις για το νέο σύστημα εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατατέθηκε χθες τα μεσάνυχτα και θα ψηφιστεί Μ. Δευτέρα ή Μ. Τρίτη, ενώ η Βουλή παράλληλα συζητά και τις 120 δόσεις. Περιέχει τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής, τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και άλλα κρίσιμα ζητήματα

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στο κοινοβούλιο το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα και σήμερα το μεσημέρι θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Με δεδομένο ότι περιέχει 1.120 σελίδες και 226 άρθρα καθίσταται σαφές ότι κανείς εκ των βουλευτών δεν θα το έχει διαβάσει προκειμένου να τοποθετηθεί, να προτείνει τροποποιήσεις και να το ψηφίσει.

Οι προωθούμενες διατάξεις αλλάζουν τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας με συγχωνεύσεις– καταργήσεις ιδρυμάτων και δημιουργίας άλλων, αναμορφώνουν τον τρόπο λειτουργίας της τρίτης Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια που θα ισχύει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Μάλιστα οι αλλαγές θα επηρεάσουν τα μηχανογραφικά που θα κληθούν να συμπληρώσουν τις επόμενες εβδομάδες οι μαθητές.

Το υπουργείο Παιδείας ζητά από την Βουλή να συζητηθεί το νομοσχέδιο με επείγουσα διαδικασία ώστε να ψηφιστεί εως την Μ. Δευτέρα ή την Μ. Τρίτη, σύμφωνα με το σχετικό αίτημα που συνοδεύει τις διατάξεις.

Στην πράξη οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες παιδιά και γονείς, χωρίς να το έχουν μελετήσει. Είναι προφανές ότι ο χρόνος επεξεργασίας σε σχέση με τον όγκο του νομοσχεδίου και την κρισιμότητα των διατάξεων είναι δυσανάλογος.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τις ίδιες ημέρες ενδέχεται η Βουλή να συζητά και το κρίσιμο νομοσχέδιο για την ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις.

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας