Η ΝΔ ανέφερε ότι κατά την συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εμμονή της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους Έλληνες σε ψηφοφόρους δύο κατηγοριών.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Οι Έλληνες που ζουν, για παράδειγμα, σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως, εννοώ σε άλλες ηπείρους του πλανήτη μας, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αφρική, θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέγουν τους δικούς τους βουλευτές μέσα από ένα σύστημα το οποίο θα τους λαμβάνει υπόψη, αλλά δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς δυνάμεων των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα και που, εν πάση περιπτώσει, έχουν ένα λόγο παραπάνω για τη διαμόρφωση των δυνάμεων, διότι ζουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές εδώ»

Χαρακτηριστικά όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει με βάση το πόρισμα αυτό στην καθιέρωση της ψήφου των ομογενών, συναντά την καθολική αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα θα υπάρχουν δύο εκλογικές δεξαμενές: η μια των 297 βουλευτών οι οποίοι θα εκλέγονται από τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα, και τρεις που θα εκλέγονται από όσους Έλληνες μένουν στο εξωτερικό, έχουν εκλογικά δικαιώματα και επιλέξουν να ψηφίσουν μέσω των προξενείων.
Όμως κάτι τέτοιο όπως αναφέρεται δημιουργεί ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων, το οποίο οδηγεί σε ωμή παραβίαση της αρχής της ισότητας ψήφου και είναι αποδεδειγμένο ότι η πρόταση θα κριθεί αντισυνταγματική.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, της οποίας το περιεχόμενο είναι ότι, όσοι Έλληνες ψηφίζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και η ψήφος τους να μετρά κανονικά στο εκλογικό αποτέλεσμα όπως η ψήφος όλων των Ελλήνων.

Η τοποθέτηση της επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ φανερώνει «πόσο φοβούνται την ψήφο των νέων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και γι αυτό και δεν θέλουν να προσμετρηθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα», αναφέρουν στελέχη της Πειραιώς, στρέφοντας τα βέλη τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προειδοποιούν δε την κυβέρνηση να μην καταθέσει καν την πρόταση της στη Βουλή και να υιοθετήσουν αυτό που ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου και το οποίο προτείνει η ΝΔ.

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας