Τουρκία, μεταναστευτικό, Συρία, οικονομική συνεργασία στην ατζέντα των συζητήσεων του Νίκου Δένδια με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο στις ελληνορωσικές σχέσεις, που έφτασε στο χειρότερο σημείο της με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι του 2018 κι ενώ η πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική προσέγγιση της Μόσχας με την Άγκυρα δημιουργεί νέα δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με τη Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Μόσχα όπου αυτή την ώρα συναντάται με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην πρώτη επίσκεψή του στην Μόσχα ως υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρεί λειτουργικές σχέσεις και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και είναι έτοιμη να συνδράμει σε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη βελτίωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων, στη βάση πάντοτε της πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου.

Κατά πληροφορίες ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να μεταφέρει στον Σεργκέι Λαβρόφ τον προβληματισμό της Αθήνας για την σταθερά κλιμακούμενη παραβατικότητα και επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να θέσει στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα της απαράδεκτης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού/προσφυγικού από την τουρκική πολιτική ηγεσία, ενώ από την ατζέντα των συνομιλιών συμπεριλαμβάνονται ζητήματα όπως το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τα Βαλκάνια.

Εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων και ενίσχυσης του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία.

Στα θέματα της ελληνορωσικής ατζέντας η Αθήνα επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική διπλωματία φιλοδοξεί η επίσκεψη να αποτελέσει έναυσμα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδυτικών προγραμμάτων μείζονος σημασίας, καθιστούν πλέον την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό σε μια σειρά από τομείς, όπως ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές και ο κατασκευαστικός κλάδος. Επιπλέον, η Ρωσία αποτελεί σημαντικό ενεργειακό εταίρο της Ελλάδας, με προοπτικές περαιτέρω επέκτασης της διμερούς συνεργασίας στο μέλλον, τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου, όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας είναι η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Μόσχα να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις, μια νέα φάση ανάπτυξης στη βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να υπογράψουν κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας – Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μια σειρά από τακτικές επαφές τόσο σε υπηρεσιακό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χώρων.

 

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας