Για «συνταγματικό βολονταρισμό» και «αριστερό αταβισμό» μίλησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης κατηγορώντας την πλειοψηφία πως καλλιεργεί την προσδοκία πως όλα τα προβλήματα θα λυθούν μέσω του Συντάγματος καθώς επίσης ότι επαναφέρει παρωχημένες και ψευδεπίγραφες ιδέες για την σχέση Κράτους – Εκκλησίας.

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε νομικό και πραγματολογικό παραλογισμό τις κυβερνητικές επιδιώξεις για δέσμευση της επόμενης Βουλής ως προς το περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Το Σύνταγμα αξιώνει αυξημένη πλειοψηφία δηλαδή αναγκαστική συναίνεση. Προϋποθέτει την παρεμβολή του εκλογικού σώματος. Προϋποθέτει την συμμετοχή δύο Βουλών. Αυτό μας αποτρέπει από τον κίνδυνο της εύκολης συνταγματικής ρητορείας ή συνταγματικού βολονταρισμού ότι όλα τα κενά, αδυναμίες και παθογένειες του πολιτικού κόσμου, της κοινωνίας μπορούν να λυθούν με μαγικό τρόπο μέσα από αναθεώρηση συντάγματος» είπε ο κ. Βενιζέλος για να συνεχίσει «Αντί να εκπέμπεται το ψευδεπίγραφο μήνυμα θα έπρεπε με την εμπειρία των τελευταίων 10 ετών να συζητάμε για το κορυφαίο ζήτημα της αντοχής που έδειξε το Σύνταγμα και των ελλείψεων σε διατάξεις δημοσιονομικής επίγνωσης. Αυτοί οι κανόνες δημοσιονομικής επίγνωσης δεν αφορούν μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά και τον δικαστή που πρέπει να έχει επίγνωση των δημοσιονομικών κινδύνων ώστε να μην θεωρεί ότι με αμιγώς νομικές απόψεις θα καθορίζει την οικονομία ακόμα και την στάση των αγορών».

Ο ίδιος ενέταξε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας στον «αριστερό αταβισμό» και υπενθύμισε «εμείς είπαμε ότι αρκεί μια ερμηνευτική δήλωση που θα αποσαφηνίζεται ότι η επικρατούσα θρησκεία είναι η θρησκεία της πλειοψηφίας και δεν αποκλείεται η θρησκευτική ελευθερία και ισότητα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει με το θέμα όπως φάνηκε με τις σημερινές προτάσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου. Η συμφωνία δημιουργεί ψευδή εντύπωση ότι κενώνονται 10 χιλ θέσεις για νέες προσλήψεις».

«Τώρα φάνηκε ότι κορυφαίο ζήτημα γίνεται και κάποιο άλλο. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει για την αποδέσμευση της διάλυσης της Βουλής από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μας οδηγεί στην συζήτηση για το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύσει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Αποτελεί νομικό και πραγματολογικό παραλογισμό να υποστηρίζει κανείς ότι η παρούσα βουλή δεσμεύει την επόμενη» σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ανάγκη στην παρούσα φάση να μην λάβει καμία διάταξη άνω των 179 ψήφων ώστε η επόμενη να λάβει τις αποφάσεις της με αυξημένη συναίνεση.

0 0 vote
Article Rating

menclinic

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments