Στην ψηφοφορία που θα γίνει τις προσεχείς ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αναμένεται να επιβεβαιωθεί η συμφωνία των περισσοτέρων κομμάτων σε μια μείζονα αλλαγή του Συντάγματος.

Όπως για την αλλαγή του «νόμου περί ευθύνης υπουργών», όπως λέγεται, που ουσιαστικά προέβλεπε το ακαταδίωκτο των υπουργών και υφυπουργών, αφού το όποιο αδίκημα είχαν τελέσει στη διάρκεια των υπουργικών τους καθηκόντων παραγραφόταν σε σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές. Υπουργοί και υφυπουργοί μετά τις εκλογές δεν κινδύνευαν από ποινική δίωξη, αφού το όποιο αδίκημά τους είχε παραγραφεί…

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας όπως ονομάζεται, δηλαδή στην πρόβλεψη ότι η δίωξη μπορεί να γίνει μόνο «μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος», αλλά και στην κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί δικάζονται από Ειδικό Δικαστήριο και όχι από την τακτική Δικαιοσύνη. Το Ειδικό Δικαστήριο παίρνει τέλος και οι υπουργοί και υφυπουργοί θα δικάζονται από τα κοινά δικαστήρια, όπως όλος ο κόσμος.

Η κατάργηση της σύντομης παραγραφής χαρακτηρίζεται μέτρο αυτοπροστασίας του πολιτικού κόσμου, αφού οδήγησε στο ακαταδίωκτο των υπουργών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα αδικήματα της απιστίας στα οποία είχε υποπέσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχαν παραγραφεί, λόγω ακριβώς του άρθρου 86, και ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ δικάστηκε μόνο για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που δεν παραγράφεται…

Υπέρ της κατάργησης του άρθρου έχουν ταχθεί και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΚΙΝΑΛ) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι. Επιφυλάξεις διατηρεί το ΚΚΕ, ενώ «όχι» ψηφίζουν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Η κατάργηση του άρθρου προβλέπεται να ψηφιστεί με πάνω από 220 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι η επόμενη Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται σε ερμηνευτική δήλωση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στα ποινικά αδικήματα που εντάσσονται στο υπό αναθεώρηση άρθρο θα παραμείνουν μόνο εκείνα που έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και έχουν σχέση με αυτά. Ολα τα υπόλοιπα διώκονται με την κοινή νομοθεσία, όπως και για όλους τους πολίτες, και έχουν αποσβεστική προθεσμία, παραγράφονται δηλαδή σε 20 χρόνια.

Η ερμηνευτική αυτή δήλωση προκαλεί την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν φαίνεται ικανή να αλλάξει τη στάση της στη Βουλή.

Η Βουλή ασκεί τη δίωξη εναντίον όσων διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης, για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η πρόταση για δίωξη υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές και για να ασκηθεί δίωξη πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία όλων των βουλευτών. Δηλαδή με 151 ψήφους. Η προκαταρκτική εξέταση γίνεται από βουλευτές, το πόρισμα πάει μετά στην Ολομέλεια και αυτή αποφασίζει για το αν θα ασκηθεί ή όχι δίωξη. Και πάλι χρειάζονται 151 βουλευτές. Εφόσον αποφασιστεί να ασκηθεί δίωξη, μετά αναλαμβάνει η τακτική Δικαιοσύνη. Η Βουλή πάντως μπορεί να ανακαλέσει τη δίωξη.

Η Βουλή ασκεί τη δίωξη για τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς. Η πρόταση για δίωξη γίνεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Συγκροτείται προανακριτική επιτροπή και η απόφαση πηγαίνει στην Ολομέλεια, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή όχι της δίωξης. Απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η άσκηση δίωξης όμως μπορεί να γίνει μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος… Δηλαδή έναν χρόνο μετά τις εκλογές από την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος, αυτό έχει παραγραφεί. Την εκδίκαση της υπόθεσης αναλαμβάνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται από δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μαζί με τον κατηγορούμενο πολιτικό συμπαρασύρονται και οι συμμέτοχοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2006 είχε καταθέσει μαζί με ομάδα βουλευτών- απο το Πασόκ προσυπέγραψαν την πρόταση οι Λοβέρδος και Κοσμίλδης- πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, όμως η πρότασή του δεν βρήκε υποστήριξη ούτε από το δικό του κόμμα ούτε από τον τότε Συνασπισμό και έτσι δεν άλλαξε.

0 0 vote
Article Rating

menclinic

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments