Για πολλούς, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια κρίνεται ως ιστορική. Συνάμα, όμως, ήταν εμφανές πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ζόραν Ζάεφ έκαναν προσπάθειες να παίξουν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι μπροστά από τις κάμερες, με την ελπίδα να αμβλυνθούν με αυτό τον τρόπο οι αντιδράσεις των πολιτών σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή την ώρα είναι τα εμπορικά σήματα περίπου 4.000 Μακεδονικών προϊόντων. Κατά τη γνωστή του τακτική, ο κ. Τσίπρας θέλησε να αποδώσει τον «θόρυβο» σε fake news, ωστόσο ο Σκοπιανός ομόλογός του είπε πως ελπίζει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια να έχει επιλυθεί το πρόβλημα από τις κοινές επιτροπές των Αρχών των δύο χωρών. Κάτι, που αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα και μέχρι την επίλυσή του αναμένεται να αποτελέσει τεράστιο θέμα και πολλές συζητήσεις.

Μέσα από την δικαστική οδό, τις επιτροπές και άλλες ενέργειες, θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε να μην πληγούν εμπορικά στις διεθνείς αγορές τα ελληνικά προϊόντα που έχουν στην ετικέτα τους την ένδειξη Μακεδονικά προϊόντα.

Σχεδόν όλος ο διεθνής Τύπος αναφέρεται στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία και την χαρακτηρίζει «ιστορική» και υπογραμμίζει πως ανοίγει πολλές δυνατότητες να αναπτυχθεί περαιτέρω η σχέση των δύο χωρών με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν ανάμεσα στους υπουργούς των δύο χωρών, που συνόδευαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό σημαίνει πως ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά την εικόνα που έχουν για την κυβέρνησή του οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας, και για αυτό το λόγο, ενόψει και των εκλογών στη Ελλάδα, εμφανίστηκε στο κυβερνητικό κτήριο με έντονη δόση επικοινωνιακής σκοπιμότητας. Ο Ζόραν Ζάεφ φάνηκε να ανταποκρίνεται με ίδια διάθεση, βγάζοντας με το κινητό του τηλέφωνο selfies και ξεναγώντας τον Έλληνα ομόλογό του στο γραφείο του δείχνοντας τα προσωπικά του αντικείμενα.

Είχε προηγηθεί η αναφορά του κ. Τσίπρα μετά από σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη για το κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα σεβαστεί την συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

menclinic

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of