Επικαλούμενη «εξουσιοδότηση» του ψευδοκράτους, η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα, απέστειλε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διά του ψευδοκράτους, με κοινοποίηση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η κοινοποίηση αυτή αναφέρεται σε απόφαση για πραγματοποίηση γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ, την οποία αμφισβητεί και θεωρεί πως μεγάλο μέρος της αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Το πλοίο

Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ, την οποία προώθησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως προχωρεί σε σεισμικές έρευνες με το πλοίο «Μπαρμπαρός». Το πλοίο κινείται στα νότια παράλια της Κύπρου και στη συνέχεια προχωρεί σε γεωτρήσεις, τις επόμενες ημέρες αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου.

Το κατοχικό καθεστώς έχει ζητήσει από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ, με την οποία έχει συνάψει παράνομη συμφωνία, να υλοποιήσει την απόφασή του, σύμφωνα με την επιστολή. Τα περισσότερα από τα τεμάχια στα οποία θα κινηθούν, έχουν αδειοδοτηθεί από την Λευκωσία και γίνονται έρευνες από μεγάλες εταιρείες όπως η ExxonMobil, η ΕΝΙ και η Total .

Υδρογονάνθρακες

Σύμφωνα με την επιστολή, η τουρκική πλευρά επικαλείται ιδέα του ΓΓ του ΟΗΕ, που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του, η οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, για ανάπτυξη μηχανισμών μείωσης της έντασης. Το κατοχικό καθεστώς συνδέει τους μηχανισμούς αυτούς με το θέμα των υδρογονανθράκων. Η κίνηση αυτή της Άγκυρας γίνεται, όπως ισχυρίζεται, ως απάντηση σε «μονομερείς ενέργειες» της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις γεωτρήσεις που διενεργούνται από ξένες εταιρείες.

Για λύση του Κυπριακού, η Τουρκία με αυτές τις κινήσεις επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα των υδρογοναθράκων. Το θέμα το έχει απορρίψει κατηγορηματικά η Λευκωσία. Ξεκαθάρισε ότι οι φυσικοί πόροι και η διαχείριση τους αποτελούν θέματα εθνικής κυριαρχίας τα οποία δεν πρόκειται να θέσει υπό διαπραγμάτευση με τη Τουρκία ή με οποιονδήποτε άλλο. Ως προς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων η Λευκωσία έχει διαμηνύσει ότι αυτά αναγνωρίζονται. Με τη λύση του Κυπριακού οι Τουρκοκύπριοι θα απολαύσουν το μέρος των εσόδων που τους αναλογούν. Τα έσοδα θα κατατίθενται σε ειδικό ταμείο προς όφελος των Τουρκοκυπρίων για όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο.

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας