Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζει περιορισμένη αισιοδοξία για κατάληξη σε συμφωνημένους όρους αναφοράς, στην έκθεση του για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό,  μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη το ανεπίσημο έγγραφο της έκθεσης δόθηκε χθες βράδυ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο έγγραφο σημειώνεται πως παρά τις προσπάθειες για συνομολόγηση όρων αναφοράς, αυτές ακόμη δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Ωστόσο ο κ. Γκουτερες συνεχίζει να ελπίζει ότι τα δύο μέρη θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να ξεπεράσουν τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται. “Είδαμε” αναφέρει “πριν μια αναλαμπή ελπίδας, συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της προθυμίας των μερών να έρθουν στο Κραν Μοντανά το 2017. Παρομοίως, όμως, είδαμε τις ελπίδες μας να καταστρέφονται. Όλοι οι Κύπριοι αξίζουν της δέσμευσής μας να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, στηρίζοντας τα μέρη να φέρουν σε πέρας το όραμα ενός νησιού ενωμένου σε ειρήνη και ασφάλεια“.

Υπογραμμίζει ότι πρωτίστως  στα χέρια των μερών παραμένουν τα μέσα για μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Επαναλαμβάνει ότι “μια διευθέτηση θα απαιτήσει από κάθε πλευρά να δεχθεί λιγότερο από το πληρέστερο μέτρο ικανοποίησης σε κάθε ζήτημα“. Επίσης, γράφει στην έκθεσή του, όπως αναφέρει η ανταπόκριση του ΚΥΠΕ, ότι “η συνολική διευθέτηση θα ανοίξει ευκαιρίες για ανάπτυξη, ευημερία και εμπιστοσύνη, που αλλιώς θα είχαν εγκαταλειφθεί“.

Ο κ. Γκουτερες αναφέρεται στις προσπάθειες της απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, οι οποίες δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία για όρους αναφοράς και επισημαίνει την ρητορική που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πλευρών η οποία καταδεικνύει τις διαφορές που υφίστανται.

Ο κ. Γκουτέρες εκφράζει την ελπίδα οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις να οδηγήσουν στην επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς επίλυσης του κυπριακού ζητήματος.

Από την άποψη αυτή, καλώ τους δύο ηγέτες, τις κοινότητες τους, τις εγγυήτριες δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, να εμπλακούν σε αυτές τις προσπάθειες εποικοδομητικά, δημιουργικά και με την απαραίτητη αίσθηση του επείγοντος“, γράφει.

Παράλληλα υπενθυμίζει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει σταθερά για δεκαετίες μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που αντικατοπτρίζει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Για να βοηθήσω τα μέρη να προωθήσουν το όραμα αυτό, στις 30 Ιουνίου 2017, πρότεινα ένα πλαίσιο έξι σημείων που θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση των διαφορών σε βασικά ζητήματα. Καλώ τα μέρη να εξετάσουν εποικοδομητικά αυτά τα σημεία“, τονίζει.

Ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει ότι πίσω μας βρίσκεται η ευρεία υποστήριξη για έναν ορίζοντα ατελείωτης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα, όχι μπροστά μας.

Υπάρχει συναίνεση ότι η αμετάβλητη κατάσταση – δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού – δεν είναι βιώσιμη. Ως εκ τούτου, θα ζητήσω από την κα Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις για λογαριασμό μου. Η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με αίσθηση επείγουσας ανάγκης και εστίασης. Καλώ τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την εποικοδομητική εμπλοκή τους με την κυρία Λουτ και μεταξύ του, εφόσον είναι απαραίτητο και να δημιουργήσουν τη βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή η δέσμευση θα πρέπει να εμπλουτιστεί με την αίσθηση του σκοπού και της αποφασιστικότητας να φτάσουν σ’ ένα επιτυχές τέλος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα“.

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας