H φάση των “16” του Champions League συνεχίζεται και αυτή τη εβδομάδα με τέσσερις συνολικά αναμετρήσεις, με το πρόγραμμα της Τρίτης να περιλαμβάνει δύο σπουδαία ζευγάρια.

Στο χορτάρι του “Άνφιλντ” θα παραταχθούν συνολικά 10 τρόπαια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με την Λίβερπουλ του Κλοπ να υποδέχεται την Μπάγερν του Κόβατς (η κάθε μία ομάδα έχει από 5 κατακτήσεις του τροπαίου) και τις δύο ομάδες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια και τον τελικό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ΄στο Μονακό.

Στο άλλο ματς, στην Γαλλία, η Λιόν φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα, σε ένα κλασικό ζευγάρι όπου είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι του αουτσάιντερ και του φαβορί, με τους “λιονέ” να έχουν πάντως δείξει τα δόντια τους φέτος με τις νίκες τους απέναντι σε Μάντσεστερ Σίτι (πρεμιέρα φάσης ομίλων Champions League) και Παρί Σεν Ζερμέν (μοναδική ήττα των Παριζιάνων στη φετινή Ligue 1).

Πέρυσι η Λίβερπουλ έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League όπου διεκδίκησε το βαρύτιμο τρόπαιο κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης (ηττήθηκε 3-1 στο Κίεβο), φέτος όμως χρειάστηκε να περάσει διά πυρός και σιδήρου για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στη νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης. Εκτός έδρας δεν πήρε ούτε έναν βαθμό απέναντι σε Παρί Σεν Ζερμέν, Νάπολι και Ερυθρό Αστέρα, όμως χάρη στο “3 στα 3” που έκανε στο “Άνφιλντ” (και ειδικά με το 1-0 επί της Νάπολι στον “τελικό” πρόκρισης των δύο ομάδων) βρίσκεται πλέον στους “16” απέναντι στην Μπάγερν.

Αναμφίβολα, ο μεγάλος πόθος των ανθρώπων της Λίβερπουλ είναι η κατάκτηση της Premier League μετά από 29 χρόνια ανομβρίας και εκεί έχουν ρίξει τεράστιο βάρος οι “κόκκινοι” (ισόβαθμοι με την Μάντσεστερ Σίτι μετά από 26 παιχνίδια), ωστόσο ο Γιούργκεν Κλοπ έχει ξεκαθαρίσει πως η ομάδα του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μην κυνηγήσει με πάθος και τη διάκριση στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Έχει μάλιστα και έξτρα κίνητρο ο ίδιος αφού στην Γερμανία έδωσε μεγάλες μάχες με την Μπάγερν ως προπονητής της Ντόρτμουντ ενώ ήταν η ομάδα που του στέρησε το 2013 το “ιερό δισκοπότηρο” στον τελικό του “Γουέμπλεϊ”. Συνολικά, η Λίβερπουλ μετράει 14 νίκες στα 17 ματς που έχει δώσει ως γηπεδούχος με γερμανικές ομάδες, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που θα αντιμετωπίσει την Μπάγερν μετά τον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ το 2001 (είχε νικήσει τότε με 3-2). Απόντες για τους γηπεδύχους θα είναι οι Φαν Ντάικ (τιμωρημένος), Γκόμες και Τσάμπερλεϊν (τραυματίες) ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Λόβρεν και Σακίρι.

Από την πλευρά της, η Μπάγερν Μονάχου του Νίκο Κόβατς δεν φαντάζει το ίδιο εντυπωσιακή με την ομάδα των προηγούμενων χρόνων που είχε στα χέρια του ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Γιουπ Χάινκες (αυτό το μαρτυρά και η βαθμολογία της Bundesliga όπου έχει βρεθεί να κυνηγάει φέτος την Ντόρτμουντ από την αρχή της σεζόν), παρόλα την πρόκριση στους “16” του Champions League την εξασφάλισε χωρίς μεγάλο κόπο και μάλιστα παίρνοντας την πρώτη θέση στον όμιλο που συμμετείχε μαζί με Άγιαξ, Μπενφίκα και ΑΕΚ.

Μεγάλο όπλο των Βαυρών είναι αναντίρρητα ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, ο οποίος όχι μόνο δεν αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι από την “Allianz Arena” όπως απειλούσε, αλλά είναι αυτή τη στιγμή ο πρώτος σκόρερ στο φετινό Champions League με οκτώ γκολ. Επιπλέον ο Πολωνός διεθνής φορ είναι ο τέταρτος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης στη φάση των “16” έχοντας 9 γκολ, έχοντας μπροστά του στο σχετικό πίνακα μόνο τους Μέσι (24 γκολ), Κριστιάνο Ρονάλντο (20 γκολ) και Τόμας Μίλερ (12 γκολ). Εκτός μάχης από τον αγώνα του “Άνφιλντ” έχουν τεθεί οι τραυματίες Ρόμπεν, Μίλερ, Μπόατενγκ και Τολισό, ενώ αμφίβολος είναι ο Κομάν (πρόβλημα στον αστράγαλο)

Μπορεί η Παρί Σεν Ζερμέν να τραβάει -δικαιολογημένα- πάνω της όλα τα βλέμματα ωστόσο άξια εκπρόσωπος της Γαλλίας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχει αποδειχτεί τη φετινή σεζόν και η Λιόν. Η ομάδα που σάρωσε τους τίτλους την περασμένη δεκαετία (επτά διαδοχικά πρωταθλήματα) έδειξε τις άγριες διαθέσεις της από νωρίς όταν επιβλήθηκε 2-1 της Μάντσεστερ Σίτι στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων ενώ πήρε το εισιτήριο για τα νοκ-άουτ μένοντας αήττητη και στα έξι ματς των ομίλων, με απολογισμό 1 νίκη (αυτήν στο “Ετιχάντ”) και πέντε ισοπαλίες (Χόφενχαϊμ και Σαχτάρ ήταν οι άλλες ομάδες στο γκρουπ).

Πέρα πάντως από την εξαιρετική παρουσία της στην Ευρώπη, η ομάδα του Μπρούνο Ζενέσιο τα πηγαίνει περίφημα και εντός των συνόρων, και αυτό φαίνεται τόσο από την τρίτη θέση που καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή στο βαθμολογικό πίνακα όσο και από το γεγονός πως είναι η μοναδική ομάδα που έριξε στο καναβάτσο την Παρί Σεν Ζερμέν στη φετινή Ligue 1 (τη νίκησε με σκορ 2-1 στις 3 Φεβρουαρίου).

Αυτή είναι η 10η συνολικά φορά και πρώτη μετά από επτά χρόνια που οι “λιονέ” συμμετέχουν στη φάση των “16” και είναι εντυπωσιακό πως στα εννέα προηγούμενα εντός έδρας ματς που έδωσαν για αυτή τη φάση γνώρισαν μόλις μία φορά την ήττα (έχουν επίσης 5 νίκες και 3 ισοπαλίες). Όσον αφορά στα αγωνιστικά, δεν υπολογίζονται για το πρώτο ματς με την Μπαρτσελόνα ο τιμωρημένος Φεκίρ και ο τραυματίας Γκουιρί.

Από την πλευρά της η Μπαρτσελόνα κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλο που ήταν μαζί με τις Τότεναμ, Ίντερ και Αϊντχόφεν και βροντοφωνάζει “παρούσα” στη φάση των “16” για 15η διαδοχική φορά (συμμετέχει ανελλιπώς από τη σεζόν 2004-05 και μετά), ενώ από τη σεζόν 2007-08 και μετά παίρνει πάντα το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Αναμφίβολα το ματς με την Λιόν φέρνει ευχάριστες αναμνήσεις στους Καταλανούς καθώς την τελευταία φορά που κοντραρίστηκαν με γαλλική ομάδα στο Champions League (2016-17) πέτυχαν την ιστορική remuntada, ανατρέποντας το 4-0 με το οποίο είχαν χάσει στο Παρίσι από την Παρί Σεν Ζερμέν με το εμφατικό 6-1 στην Βαρκελώνη.

Ο τίτλος του φαβορί είναι φυσικά στην πλευρά των “μπλαουγκράνα”, με την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε να έχει και φέτος ως στόχο το βαρύτιμο τρόπαιο (πέρυσι αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Ρόμα) και να δείχνει πως έχει όλα τα φόντα για να το πετύχει, έχοντας την ίδια ώρα τον πρώτο λόγο εντός των συνόρων για την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού πρωταθλήματος. Στα συν της “Μπάρσα” το ότι δεν έχει χάσει ακόμα σε έξι ματς που έχει δώσει κόντρα στην Λιόν, με τον “Pulga” να έχει ήδη τρία γκολ απολογισμό στα τέσσερα ματς που έχει παίξει απέναντι στους “λιονέ”. Στα αγωνιστικά, δεν υπολογίζονται οι τραυματίες Ραφίνια και Σίλεσεν.

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας