Δύσκολη ημέρα, από κάθε πλευρά, θα είναι η σημερινή για την μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά την οποία θα συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα τόσο των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων των 2,5 εκατομμύριων συνταξιούχων, που έγιναν σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία, όσο και την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και 14ου μισθού (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).

Οι υποθέσεις αυτές εισήχθησαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ, λίγους μόλις μήνες μετά την πρόσφατη δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομελείας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που είχε κρίνει το «νόμο Κατρούγκαλο». Εισήχθησαν προς συζήτηση αυτή τη φορά με την διαδικασία της πρότυπης δίκη (νόμος 3900/2010) και μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ, της 15ης Νοεμβρίου 2019.

Στο αίτημα του ΕΦΚΑ, η απάντηση της αρμόδιας 3μελους επιτροπής του ΣτΕ ήταν θετική, με το επιχείρημα ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Πάντως, δικηγόροι εκφράζουν τους ενδοιασμούς τους ως προς το αυθόρμητο αίτημα του ΕΦΚΑ για πρότυπη δίκη, κάτι που αυξάνει τους ενδοιασμούς αυτούς, η επιχειρηματολογία που επικαλείται και προβάλει το Ταμείο για την υπέρογκη επιβάρυνση την οποία θα δεχθεί μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση θετικής έκβασης των αποφάσεων της Ολομέλειας για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Οι ίδιοι δικηγόροι, δεν κρύβουν ότι οι ελπίδες να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, κ.λπ., είναι ελάχιστες και αναμένουν την σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ για επιβεβαιώσουν την πρόβλεψή τους.

Μάλιστα, αναμένεται από το πρωί στις 8:30 να υπάρξει μεγάλη συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ, καθώς όπως λέγεται, αναμένονται πούλμαν να έρθουν από την επαρχία, για να διαδηλώσουν την αναγκαιότητα δικαίωσης των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του και για να εντυπωσιάσει επικαλείται με υπόμνημά του προς τους σύμβουλους της Επικρατείας ότι τα αναδρομικά υπολογίζονται στο εξωφρενικό ποσό των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι θα τιναχθεί στον αέρα ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αναλυτικά ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι τα αναδρομικά σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα ανέρχονται:

-Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 σε ποσό 11 δισ. ευρώ,
-Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 10μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) ποσό 3,9 δισ. ευρώ και
-Από 12/5/2-16 έως 31/12/2018 ποσό 11,5 δισ. ευρώ.

Ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο υποστηρίζει ότι και εάν ακόμη οι δικαστές του ΣτΕ, δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα δεχθεί για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Με τις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι ζητούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ, περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχε για τους 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Η νομική επιχειρηματολογία στηρίζεται στο ότι οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ παραβιάζεται πληθώρα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, κ.λπ., αλλά επικαλούνται και τις αποφάσεις ΣτΕ του 2015 που ακύρωσαν ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012.

 

Πηγή: www.protothema.gr

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας