Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πιθανό να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, δήλωσαν στο Ρόιτερς Τούρκοι αξιωματούχοι, και να ανοίξει έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, του ναού του έκτου αιώνα που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι σήμερα ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη.

Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο.

Πηγή: www.zougla.gr

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας