Τον «γόρδιο δεσμό» της απόδοσης των αναδρομικών στους δικαιούχους τους, μετά και την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να λύσει η κυβέρνηση, σταθμίζοντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες της εθνικής οικονομίας, αλλά και το πολιτικό κόστος ενός πιθανού περιορισμού των δικαιούχων.

Οι αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν χθες από την Ολομέλεια του ΣτΕ, είναι προσεκτικά διατυπωμένες, έτσι ώστε να δικαιώνουν το επίμαχο 11μηνο (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016) σε όσους συνταξιούχους προσέφυγαν, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθούν και σε όσους δεν κινήθηκαν δικαστικά, αν το πράξουν μεταγενέστερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφορά την οριζόντια λύση στο θέμα, δηλαδή την χορήγηση αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων, ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Σε μια τέτοια περίπτωση χορήγησης του συνόλου των διεκδικούμενων αναδρομικών για το επίμαχο διάστημα που μεσολάβησε από την απόφαση του ΣτΕ το 2015 έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016, το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει στα 3,9 δισ ευρώ.

Ωστόσο συνεκτιμώνται δύο παράγοντες που θα «ελαφρύνουν» κατά πολύ το χορηγούμενο ποσό και αφορούν:

– Τους συνταξιούχους του Δημοσίου: Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ εκτιμάται πως δεν αφορούν τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που λαμβάνουν τη σύνταξή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά μόνο όσους προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου αναμένονται αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο και έχει ήδη συνεδριάσει για το σκοπό αυτό. Υπενθυμίζεται πως το Ελεγκτικό Συνέδριο -σε αντίθεση με το ΣτΕ- είχε κρίνει αντισυνταγματική και την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε απόφαση του που είχε δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο.

– Τις επικουρικές συντάξεις: Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι εκτός απόφασης είναι και οι επικουρικές συντάξεις, παρότι το ΕΤΕΑΕΠ ήταν διάδικος στη δίκη και είχε κάνει αυτοτελή πρόσθετη παρέμβαση.

Αν αποκλειστούν οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι και οι δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης, το κόστος των αναδρομικών περιορίζεται σημαντικά, αφήνοντας τα περιθώρια στην κυβέρνηση να επεκτείνει την απόφαση του ΣτΕ για το 11μηνο και σε συνταξιούχους που δεν έχουν υποβάλει αγωγές.

Ζητούμενο λοιπόν είναι το εύρος των δικαιούχων και ως εκ τούτου ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Στο «τραπέζι» βρίσκονται σενάρια καταβολής τους σε πολλές δόσεις (έως και 6 χρόνια) ξεκινώντας από το 2021.

Άλλωστε το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των περιλήψεων των δικαστικών αποφάσεων τόνισε πως n κυβέρνηση έχει αποδείξει μέχρι σήμερα τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησής της απόφασης του ΣτΕ.

Τα ποσά των διεκδικήσεων
Τα αναδρομικά που θα δοθούν και προέρχονται από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012, θα κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ.

Τα μικρότερα ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα (με την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ οι απώλειες ήταν 660 ευρώ το χρόνο). Τα μεγαλύτερα ποσά που μπορεί να φτάνουν αλλά και να ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ προέρχονται από τους υψηλοσυνταξιούχους και εκείνους που λάμβαναν περισσότερες από δυο συντάξεις.

Οι διεκδικήσεις αφορούν:

– συνταξιούχους με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά, οι οποίοι έχασαν τελείως τα δώρα και «ψαλιδίστηκε» η επικουρική τους σύνταξη.

– συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά, οι οποίοι έχασαν τελείως τα δώρα, «ψαλιδίστηκε» η επικουρική τους σύνταξη ενώ μέτρησαν επιπλέον απώλειες αν λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (πρ. IKA) διεκδικούν περικοπές σε κύριες, επικουρικές και δώρα. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι (κάτω των 1.000 ευρώ) διεκδικούν μόνο τα δώρα και τις μειώσεις των επικουρικών, ενώ αντίθετα οι υψηλοσυνταξιούχοι έχουν υποστεί πολλαπλές περικοπές στις κύριες συντάξεις τους.

Οι αγρότες συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ διεκδικούν τα λιγότερα, δηλαδή μόνο τα κομμένα δώρα ενός έτους, τα οποία ήταν 660 ευρώ για τους δικαιούχους της ελάχιστης σύνταξης των 330 ευρώ και κλιμακώνονταν προς τα πάνω.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ.ΟΑΕΕ δεν είχαν επικουρικές συντάξεις, άρα διεκδικούν μόνο τα δώρα των 800 ευρώ (όσοι είχαν συντάξεις έως 800 ευρώ).

Πηγή: www.insider.gr

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας