“Είναι καλύτερη η εκτέλεση Προϋπολογισμού τον Ιούνιο σε σχέση με αυτή που αναμέναμε μετά την έναρξη της πανδημίας”, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης κατά την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης Προϋπολογισμού.

Είπε επίσης πως η πτώση “ήταν σημαντικά μικρότερη, έναντι της αντίστοιχης μείωσης των μηνών Απριλίου και Μαΐου”. Ανακοίνωσε πως τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,934 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 426 εκατ. ευρώ ή 12,7% έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τα έσοδα από φόρους εμφανίζονται αυξημένα για το μήνα Ιούνιο 2020 κατά 102 εκατ. ευρώ.

“Η καλή αυτή επίδοση δεν αίρει την πίεση που θα εξακολουθήσει να υπάρχει στα φορολογικά έσοδα τους επόμενους μήνες, λόγω της βαρύτατης ύφεσης που προκαλεί η πανδημία, προπαντός στα έσοδα του τουρισμού”, ανέφερε.

Καλύτερη η πορεία των εσόδων από την αναμενόμενη
Η πορεία των εσόδων του Ιουνίου είναι είναι πολύ καλύτερη από αυτή που αρχικά ανέμενε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπολογίζοντας σε μία πτώση εσόδων της τάξης του 40%. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ οι πιέσεις τώρα θα αρχίσουν να φαίνονται. Τα έσοδα θα αποτυπώνουν πλέον και τις επιπτώσεις της μεγάλης πτώσης τζίρου στον τουριστικό κλάδο. Θεωρείται ότι η προηγούμενη εκτίμηση για μείωση τζίρου κατά 60% τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων υπεραισιόδοξη, ειδικά για τον μήνα Ιούλιο.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του τουρισμού -και άρα των κρατικών εσόδων- το επόμενο διάστημα είναι πολλοί: συνδέονται με την πορεία της υγειονομικής κρίσης και τις ροές ξένων τουριστών, αλλά και με την εγχώρια πορεία της πανδημίας που καθορίζει και αυτή την κίνηση του εγχώριου τουρισμού.

Από τις ίδιες πήγες εκτιμάται επίσης ότι και το 2021 θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία ανά την ΕΕ για μέτρα στήριξης, αλλά και ότι οι επιπτώσεις στα έσοδα από τη φορολογία των νομικών προσώπων θα είναι πολύ πιο έντονες από αυτές στα φυσικά πρόσωπα.

“Είναι καλύτερη η εκτέλεση Προϋπολογισμού τον Ιούνιο σε σχέση με αυτή που αναμέναμε μετά την έναρξη της πανδημίας” ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης κατά την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης Προϋπολογισμού. Ανακοίνωσε πως τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,934 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 426 εκατ. ευρώ ή 12,7% έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2020) τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα για το μήνα Ιούνιο 2020 κατά 102 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 8,995 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,626 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 2,687 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 5,864 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 381 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19,232 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,666 δισ. ευρώ ή 16,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19. Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού 79 εκατ. ευρώ περίπου (30 εκατ. ευρώ περίπου για το μήνα Απρίλιο 2020 και 49 εκατ. ευρώ περίπου για το μήνα Μάιο 2020) στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία “Φόροι”. Το ανωτέρω ποσό θα εμφανιστεί στους ορθούς ΑΛΕ μετά την επίλυση του υφιστάμενου τεχνικού προβλήματος.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21,371 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,381 δισ. ευρώ ή 13,7% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 18,405 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,650 δισ. ευρώ ή 12,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο κατατέθηκε στην Ε.Ε. στις 30 Απριλίου 2020 και οι οποίες περιέχουν τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά 333 εκατ. ευρώ.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,139 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 286 εκατ. ευρώ από το στόχο (1,853 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,647 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 350 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Πορεία Ιουνίου
Ειδικότερα, τον Ιούνιο 2020 σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,204 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 955 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, γεγονός που οφείλεται στην μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση στα έσοδα μηνός Ιουνίου του μέτρου των προηγούμενων μηνών για την παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, εφόσον κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ και βεβαιωμένοι φόροι).

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,568 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 878 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,934 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 426 εκατ. ευρώ ή 12,7% έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα για το μήνα Ιούνιο 2020 κατά 102 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων του Ιουνίου 2020 ανήλθαν σε 364 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 76 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (288 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 353 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 467 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Δαπάνες 6μηνου
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 ανήλθαν στα 28,227 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 2,703 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (25,524 δισ. ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι:

α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 ύψους περίπου 998 εκατ. ευρώ (μισθωτών και επιστημόνων), η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

β) οι αυξημένες εκροές του ΠΔΕ κατά 1,928 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, για την επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής επιχειρήσεων και για την σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του COVID-19 και

γ) οι αυξημένες πληρωμές για τόκους κατά 197 εκατ. ευρώ.

Με αντίρροπο χαρακτήρα κινήθηκε η υποεκτέλεση σε άλλες μείζονες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν με ανάλωση μέρους του αποθεματικού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 2,090 δισ. ευρώ, λόγω του ΠΔΕ, το οποίο παρουσίασε αυξημένη δαπάνη κατά 2,505 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω των προαναφερόμενων αιτιών.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιουνίου 2020 ανήλθαν στα 4,704 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 432 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4.272 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Πηγή: www.capital.gr

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας