Την 25η Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής εορτής, το Euroworking Group θα απασχοληθεί και πάλι με το ελληνικό ζήτημα. Είναι η επόμενη ημερομηνία «ορόσημο» καθώς κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα κριθεί αν έχουν κλείσει και οι τελευταίες εκκρεμότητες που θα επιτρέψουν στους υπουργούς Οικονομικών να εγκρίνουν την αποδέσμευση των 994 εκατ. ευρώ κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Απριλίου.

Ακόμη και αν όλα κυλήσουν ομαλά, τα χρήματα δεν θα έρθουν στην Ελλάδα παρά προς το τέλος Απριλίου καθώς μετά την απόφαση του Eurogroup θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες διεργασιών προκειμένου να μπορέσει ο ESM να ανάψει το πράσινο φως για τη μεταφορά του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό της Ελλάδας.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ήταν προφανής η πρόθεση και των τριών ευρωπαίων αξιωματούχων να αποτρέψουν τα χειρότερα για την Ελλάδα κατά το σημερινό άνοιγμα των αγορών.

Έτσι, η απόφαση του Eurogroup να παγώσει την εκταμίευση των 994 εκατ. ευρώ συνοδεύτηκε από πολύ θετικές δηλώσεις και από τον Γάλλο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, και από τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο αλλά και από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις για το κατόρθωμα της Ελλάδας να εκδώσει 10ετές ομόλογο, για το γεγονός ότι το 2019 θα είναι το τέταρτο κατά σειρά έτος υλοποίησης των συμφωνηθέντων πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον χώρο της υγείας και των αποκρατικοποιήσεων.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που έμεινε είναι ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να κλείσει τις εκκρεμότητες με αποτέλεσμα να τρέχει τώρα να προλάβει τις νέες προθεσμίες.

Ενδεικτική της προσπάθειας να σταλεί καθησυχαστικό μήνυμα προς τις αγορές ήταν και η χθεσινή άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών: «Στη  σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για τη 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας.  Το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου».

Η έγκριση των θετικών μέτρων των 994 εκατ. ευρώ δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα καθώς θα πρέπει:

1. Οι Ευρωπαίοι να πειστούν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει και τα 16 προαπαιτούμενα. Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφιστεί ο νέος νόμος Κατσέλη και ότι θα ενημερωθεί σχετικά το Euroworking Group. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εκ νέου ότι θα στείλει το νομοσχέδιο στη  Βουλή μέσα στην εβδομάδα κάτι όπως που πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πράξξη

2. Να ανάψει το πράσινο φως από το Eurogroup. Το πιο κοντινό είναι αυτό της 5ης Απριλίου το οποίο είναι άτυπο.

3. Να δρομολογηθεί η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης από σειρά εθνικών κοινοβουλίων, μεταξύ των οποίων και του γερμανικού

4. Να συνεδριάσει το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να προχωρήσει η τελική εκταμίευση.

Τα 994 εκατ. ευρώ δεν είναι ένα ακόμη δάνειο αλλά ποσό που θα πιστωθεί στην Ελλάδα όπως επισήμανε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Μάλιστα, τα 664 εκατ. ευρώ, θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους ενώ τα υπόλοιπα 330 εκατ. ευρώ είναι χρήματα που θα εξοικονομηθούν από το σκέλος των δαπανών και συγκεκριμένα από το κονδύλι των τόκων.

menclinic

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας