Press ESC to close

Άρθρο Δημάρχου Αθηναίων, Χ. Δούκα, στην Καθημερινή της Κυριακής – Χάρης Δούκας: «Μόλις 0,42 ευρώ ανά τουρίστα»

Η Τουριστική Ανάπτυξη της Αθήνας: Προκλήσεις και Ανησυχητικές Τάσεις

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τα έσοδα του Δήμου της Αθήνας από τον τουρισμό το 2023 είναι ανησυχητικά. Οι εσόδοι μειώθηκαν δραστικά σε σχέση με προηγούμενα έτη, φθάνοντας στα 2.714.664 ευρώ, ενώ πριν από 17 χρόνια ανέρχονταν στα 5.183.640 ευρώ. Παράλληλα, ο αριθμός των ξενοδοχείων και των δωματίων αυξήθηκε κατά 26% και 21% αντίστοιχα, ενώ οι καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 475%.

Αυτή η ανησυχητική μείωση σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες και υποδομές οδηγεί σε σοβαρές δυσλειτουργίες. Ο Δήμος της Αθήνας βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση να ανταποκριθεί σε αυτήν την αυξημένη ζήτηση χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Τα έσοδα που προέρχονται από τον τουρισμό δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, ενώ η κρατική επιχορήγηση παραμένει ανεπαρκής.

Η απόφαση του Δήμου να επιβάλει τέλη σε ξενοδοχεία και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ η περικοπή της κρατικής επιχορήγησης αποτελεί ακόμη μια πρόκληση. Ο Δήμος προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις με κάθε δυνατό μέσο, αλλά απαιτείται επείγουσα δράση από τις κεντρικές αρχές για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Είναι καιρός να αναθεωρηθεί η χρηματοδότηση των δήμων και να δοθούν οι αναγκαίοι πόροι για την ανάπτυξη και την ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες του τουρισμού στην Αθήνα. Η πόλη χρειάζεται όλους μας για να διατηρήσει τη θέση της ως πρωτεύουσα και τουριστικός προορισμός. Η στήριξη των επαγγελματιών του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία αυτού του στόχου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *