Στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο 4 Ιουλίου, διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία η Διεθνής Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση για την Ειρήνη, συγκεντρώνοντας εκπροσώπους από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια ισχυρή αντίδραση ενόψει της επικείμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Ιουλίου στην Άγκυρα.
Διοργανωμένη από το Τουρκικό Εργατικό Κόμμα (ΤΙΡ), η Συνάντηση προσελκύει το ενδιαφέρον πολιτών και οργανώσεων που αντιτίθενται στις πολιτικές του ιμπεριαλισμού και των πολέμων. Οι συμμετέχοντες αναδεικνύουν την ανάγκη για ειρηνικές λύσεις και τη συνεργασία των λαών απέναντι στις στρατηγικές που προάγουν την αστάθεια και την καταπίεση.
Η εκδήλωση έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς οι απαγορεύσεις που επιβάλλει ο Ερντογάν δημιουργούν ένα κλίμα έντασης και περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία. Οι συμμετέχοντες, με πράξεις και λόγια, επιδιώκουν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και αντίστασης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων και ακτιβιστών από διάφορες χώρες, η Συνάντηση αναδεικνύει την ανάγκη για έναν εναλλακτικό δρόμο που θα στηρίζεται στην ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το πνεύμα της εκδήλωσης είναι σαφώς αγωνιστικό, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στις πολιτικές που ευνοούν τον πόλεμο και την καταπίεση.
Η Διεθνής Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση δεν είναι μόνο μια αντίθεση στις πολιτικές του ΝΑΤΟ, αλλά και μια προσπάθεια να ενωθούν οι φωνές που ζητούν έναν κόσμο δικαιότερο, χωρίς πολέμους και κοινωνικές ανισότητες. Καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή συνεχίζουν να είναι περίπλοκες, η ανάγκη για διάλογο και συνεργασία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.