Press ESC to close

«Καμπανάκι» για την οικονομία η πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων

Ένα από τα σημαίνοντα «στοιχήματα» που έχουν θέσει κυβέρνηση-οικονομικό επιτελείο και καλούνται να το κερδίζουν κάθε χρόνο, αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, σε συνέχεια της «καθόδου» που πραγματοποίησαν το 2023, προκαλεί αναμφίβολα προβληματισμό και ανησυχία. Ιδίως αν στην εξίσωση προστεθεί ότι η απότομη πορεία προς τα κάτω έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά το έτος ρεκόρ (2022), για τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Ειδικότερα το 2022 οι άμεσες ξένες επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 7,5 δισ.ευρώ, πέρυσι υποχώρησαν στα 4,6 δισ.ευρώ και φέτος συνεχίζουν περαιτέρω πτωτικά.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 2,097 δισ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με τα 2,434 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η μείωση αυτή, που ανέρχεται στο 14%, συνεχίζει την τάση πτώσης, μετά την ακόμα μεγαλύτερη μείωση άνω του 50% το πρώτο εξάμηνο του 2023 συγκριτικά με το 2022, όταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν αγγίξει τα 5,125 δισ. ευρώ.

Γιατί είναι σημαντικές οι άμεσες ξένες επενδύσεις

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις βρίσκονται στον «πυρήνα» της προσπάθειας για την ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελούν επί της ουσίας τη βάση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη διασφάλιση βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα από την κάλυψη του επενδυτικού μενού. Υπό αυτή την έννοια είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας αλλά και με την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων που περιμένουν διακαώς τη διοχέτευση των εν λόγω πόρων.

Σ’ αυτό το σημείο έγκειται ο προβληματισμός, καθώς προκύπτει καθυστέρηση σ’ ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των πόρων και επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με δεδομένο ότι το σχέδιο άντλησης των πόρων έχει μείνει πίσω, είναι προφανές ότι και η διοχέτευση τους προς την πραγματική οικονομία βρίσκεται πολλά βήματα μακριά από τον στόχο του οικονομικού επιτελείου.

Έως τώρα η χώρα μας έχει λάβει περίπου 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο, κυρίως μέσω δανείων, ενώ έχει υποβάλει αίτημα για επιχορηγήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της 4ης δόσης. Ωστόσο, δεδομένου ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει συνολικές εκταμιεύσεις 5,75 δισ. ευρώ για το 2024, η κυβέρνηση προσβλέπει σε ακόμη μία δόση, αν και αυτό δεν είναι προς το παρόν εξασφαλισμένο. Υπάρχει δρόμος ακόμα και αρκετή προσπάθεια για να εκπληρωθούν οι στόχοι, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αποδέσμευση πρόσθετων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: Ιndicator.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *