Press ESC to close

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα Γίνουν Τα Θαλάσσια Πάρκα – Ευρωπαϊκή Παρέμβαση Για Την Ακρίβεια

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το πρωί της Πέμπτης 16 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και πολιτική σκηνή. Ο πρωθυπουργός συζήτησε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, τις τουρκικές αντιδράσεις σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα, τις προκλήσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

### Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τη θετική εξέλιξη στις συνομιλίες με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι οι επαφές των δύο χωρών έχουν επανέλθει σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. "Είναι θετικό ότι συνομιλούμε, οι επαφές μας μπαίνουν σε πλαίσιο κανονικότητας, τις διαφορές μας οφείλουμε να τις επιλύουμε ειρηνικά," ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχει για πρώτη φορά μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο, γεγονός που αποδίδεται πιθανώς στη συνειδητοποίηση από την τουρκική πλευρά ότι η προηγούμενη πολιτική της δημιουργούσε προβλήματα. Επίσης, τόνισε τη σημαντική μείωση στις μεταναστευτικές ροές και χαιρέτισε την απόφαση για τη βίζα των Τούρκων πολιτών.

Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει αμετάβλητη, με αυστηρά οριοθετημένες κόκκινες γραμμές και ενισχυμένο δίκτυο συμμαχιών με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. "Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη," σχολίασε χαρακτηριστικά.

### Θέμα Θαλάσσιων Πάρκων

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις τουρκικές αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε άδεια από κανέναν για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών. "Θαλάσσια πάρκα θα γίνουν και δεν αφορά την Τουρκία, πόσο μάλλον αν είναι πρωτοβουλία με αμιγώς περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Για την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός," δήλωσε ο Μητσοτάκης, αναφέροντας ως παράδειγμα το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου.

### Σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κύρωση της συμφωνίας το 2019 υποχρέωσε την Ελλάδα να την εφαρμόσει, παρά τις διαφωνίες. "Το ‘μακεδονικός’ δυστυχώς κατοχυρώνεται στη συμφωνία για τη γλώσσα και την εθνότητα," τόνισε, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την πρόσφατη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τα τρία μνημόνια. Ο Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει τα μνημόνια αν δεν διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση της άλλης πλευράς με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

### Αντιμετώπιση της Ακρίβειας

Ένα άλλο κρίσιμο θέμα που συζητήθηκε ήταν η ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επισημαίνοντας ότι η μόνιμη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων. "Ενιαία αγορά θα πρέπει να σημαίνει και παρεμφερείς τιμές από τις πολυεθνικές," δήλωσε, προαναγγέλλοντας την αποστολή επιστολής στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να θίξει τα ζητήματα της ακρίβειας και να ζητήσει παρέμβαση.

Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Απαντώντας στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση των φόρων, ανέφερε ότι αυτό θα οδηγούσε σε χρεοκοπία τη χώρα. "Μόνο ο μηδενισμός στο ΦΠΑ στα τρόφιμα θα μας γυρνούσε στις εποχές που μας έβαλαν στην κρίση," δήλωσε, τονίζοντας ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης είναι ανεφάρμοστες και επικίνδυνες.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην εξωτερική πολιτική, κατακρίνοντας τις υπερβολικές και πρόχειρες τοποθετήσεις. "Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Με πρόχειρες και υπερφίαλες τοποθετήσεις εξωτερική πολιτική δεν γίνεται," κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *