Press ESC to close

Νίκος Χαρδαλιάς: «2 + 1 Πυλώνες για ένα Νέο Μοντέλο Αποκεντρωμένης Διακυβέρνησης με Έμφαση στη Μητροπολιτικότητα»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές για τον εκσυγχρονισμό της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, μιλώντας στο θεματικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Πάτρα.

Στον λόγο του, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου αποκεντρωμένης διακυβέρνησης, το οποίο θα στηρίζεται σε 2+1 πυλώνες και θα δίνει έμφαση στη μητροπολιτικότητα. Επεσήμανε την αποτυχία του συγκεντρωτικού γραφειοκρατικού μοντέλου και υποστήριξε ότι οι Περιφέρειες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων, υποστηρίζοντας ευάλωτες ομάδες και το δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και στην εκτέλεση κρίσιμων έργων.

Ο κ. Χαρδαλιάς περιέγραψε την ανάγκη για περιφερειακή διακυβέρνηση, όπως ισχύει στην Ευρώπη, βασισμένη σε τρεις πυλώνες:

  1. Αποκέντρωση και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων: Κατάργηση της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και αποσαφήνιση ευθυνών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
  2. Άμεσος και κάθετος έλεγχος μεγάλων έργων: Εφαρμογή του «Παρατηρητηρίου Τεχνικών Έργων» για έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση έργων.
  3. Αύξηση οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού: Ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού, ώστε οι Περιφέρειες να ανταποκριθούν στον θεσμικό τους ρόλο.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε επίσης τη σημασία της διαφάνειας και της ψηφιοποίησης, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρωτοβουλίες για την κατάργηση του «γρηγορόσημου» και τη διαδικασία κατ’ οίκον παράδοσης διπλωμάτων και αδειών.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου «μητροπολιτικής» λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης με έμφαση στην οικονομική ανεξαρτησία και θεσμική θωράκιση των Περιφερειών. Επισκέφθηκε επίσης τα κεντρικά γραφεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας για να συζητήσει θέματα επιχειρηματικότητας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *