Press ESC to close

Ποιες μεταρρυθμίσεις προωθούνται εντός 3ετίας από την κυβέρνηση – Τι διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς του

Η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές καθόρισε τις δράσεις και τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης μέχρι το 2027, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά εγρήγορση και αποτελεσματικότητα από τους υπουργούς του.

Για να μην χαθεί το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι, ενώ η Βουλή μπορεί να κλείσει για μερικές εβδομάδες, τα μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας συνεχίζονται κανονικά.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει στον τομέα της ακρίβειας, ειδικά στην αγορά ενέργειας, για να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της και τη σταθερότητα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η συνεδρίαση είχε και απολογιστικό χαρακτήρα, καθώς αξιολογήθηκε η μέχρι τώρα πορεία του κυβερνητικού έργου και καθορίστηκε η συνέχεια. Οι βασικοί άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και οι μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες παθογένειες.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν το δημογραφικό πρόβλημα, το κόστος στέγης, την κλιματική κρίση, τα κενά στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και την αύξηση των επενδύσεων. Στον κυβερνητικό προγραμματισμό προστέθηκαν 58 έργα και 87 μεταρρυθμιστικές δράσεις, με 881 νέα ορόσημα πολιτικής που καλύπτουν τους πέντε άξονες του κυβερνητικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, έχει υλοποιηθεί το 42% των δεσμεύσεων για το 2024 μέσα στους πρώτους 12 μήνες της νέας θητείας, συμπεριλαμβανομένων 29 μεταρρυθμίσεων και 25 σημαντικών δημόσιων επενδύσεων.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος της 4ετίας περιλαμβάνουν την ευρύτερη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την αξιολόγηση των δομών στην εκπαίδευση, την επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων και την αναδιοργάνωση του ΑΣΕΠ.

Επίσης, περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση του κτηματολογίου έως το 2025, η αναμόρφωση των δημοσίων συμβάσεων, η ανανέωση του στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς και η εθνική στρατηγική για τη στήριξη των νέων και των εργαζόμενων γονέων, με επέκταση του ωραρίου των σχολείων και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για κοινωνική πολιτική και προσιτή στέγη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *