Press ESC to close

Δήλωση Στάθη Κωνσταντινίδη για την 105η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Δήλωση Στάθη Κωνσταντινίδη για την 105η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Μακεδονία και Θράκη, Στάθης Κωνσταντινίδης, εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας για την 105η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε:

«Εκατό πέντε χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τριάντα χρόνια από την αναγνώρισή της από την Ελληνική Πολιτεία, τιμούμε τη μνήμη των 353.000 θυμάτων, για τα οποία η ιστορία δεν είναι απόμακρη. Είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι εκτοπισμένοι που υπέστησαν τον ξεριζωμό.

Ο ξεριζωμός δεν είναι μια αφηρημένη ιστορία, αλλά οι αφηγήσεις που ακούσαμε μέσα από τα λυγισμένα τους στόματα. Είναι τα ντοκουμέντα που άφησαν πίσω στις αλησμόνητες πατρίδες τους και που στέκουν μαρτυρώντας την ποιότητά τους, την αγάπη και την πίστη τους. Είναι τα ιερά και τα όσια που μετέφεραν μαζί τους, μέσα στις κακουχίες, ως λόγο ύπαρξης και πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Για εμάς, η υπεράσπιση της αλήθειας και η απόδοση τιμής είναι μεγάλη ευθύνη, όπως μεγάλη είναι η ευθύνη μας να μεταδώσουμε την αλήθεια στις επόμενες γενιές. Ας γίνει η υπεράσπιση των παθών των Ποντίων, υπεράσπιση της ειρήνης για όλο τον κόσμο.

Η πατρίδα μας δεν έχει εχθρούς, όμως δεν υποχωρούμε από τα εθνικά μας δίκαια».


Νίκος Ανδρουλάκης: "Ο Πρωθυπουργός και οι ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να στείλουν μήνυμα στον Ερντογάν"

Σε συνέντευξή του στη ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια απέναντι στην αύξηση του κόστους ζωής και την πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

«Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για τη διάρκεια της κρίσης και οι έλεγχοι στην αγορά για να διασφαλιστεί ότι η μείωση θα φτάσει στον καταναλωτή και όχι στον επιχειρηματία, είναι λύσεις που έχουμε προτείνει. Η Νέα Δημοκρατία δεν τις υιοθέτησε» ανέφερε.

Αναφερόμενος στη νέα τουρκική πρόκληση και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: «Τέσσερις μέρες πριν τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο Ερντογάν εγκαινιάζει τη Μονή της Χώρας ως τζαμί. Ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε “αχρείαστη ενέργεια”. Για εμένα, είναι μια τεράστια πρόκληση και προσβολή για τα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Είναι ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση, την κα. Φον ντερ Λάιεν και τον κ. Μισέλ που δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν από το 2020».

«Είναι ή δεν είναι προσβλητική ενέργεια; Ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους για να στείλει ένα σαφές μήνυμα. Για εμένα, ακόμα και το να πει “θα τα πούμε άλλη φορά” θα ήταν ένα μήνυμα» πρόσθεσε.

Τέλος, μιλώντας για το μήνυμα των ευρωεκλογών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε: «Με μία ψήφο, δύο στόχοι: ο λαός μπορεί με ψήφο κατά της Νέας Δημοκρατίας και στήριξης στο ΠΑΣΟΚ να στείλει μήνυμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, να έχει ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα και σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *