Press ESC to close

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις με τη Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι η συμφωνία προβλέπει την ενιαία χρήση του ονόματος "Βόρεια Μακεδονία" τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις επιφυλάξεις της κυβέρνησής του για τη συμφωνία, ειδικά σχετικά με τη "μακεδονική" εθνότητα και γλώσσα, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας από τη Βόρεια Μακεδονία για την ονομασία της. Επισήμανε ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση θα επηρεάσει τις σχέσεις όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προσωπικές του παρεμβάσεις για την ενημέρωση της ηγεσίας της ΕΕ σχετικά με δηλώσεις από τη Βόρεια Μακεδονία, που οδήγησαν σε καταδικαστικές δηλώσεις από κορυφαίους Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα κυρώσει τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών, διατηρώντας διαπραγματευτικά όπλα για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε ότι η πρόοδος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη θα εξαρτηθεί από την απόλυτη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ειδικά στο ζήτημα του ονόματος, και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιμονή του να κυρωθούν τα μνημόνια, παρότι η Βόρεια Μακεδονία δεν ακολουθεί τη συμφωνημένη γραμμή.
 

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *