Αυστηροποίηση ποινών σε πολλά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί και τα βαριά τροχαία, επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και μέτρα για την άμβλυνση του αισθήματος ατιμωρησίας που είναι διάχυτο στην κοινωνία, επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης, παρουσίασε τις βασικές διατάξεις του, ενώ εξήγγειλε ότι επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στις διώξεις τραπεζικών στελεχών και στελεχών του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που είχε καταργηθεί, κίνηση που είχε επικριθεί. Για την επαναφορά του αυτεπάγγελτου είχε κάνει λόγο ο ίδιος ο κ. Φλωρίδης πολλές φορές στη Βουλή, εκφράζοντας, όπως είχε υποστηρίξει αρχικά, προσωπική του θέση, ενώ χθες σημείωσε ότι για την επαναφορά της είναι σύμφωνος ο πρωθυπουργός, αλλά και το υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις νέες ρυθμίσεις για την έκτιση των ποινών, αφού στο εξής όλες οι ποινές πάνω από τρία χρόνια θα εκτίονται, εξαγγέλλοντας την ίδρυση νέων φυλακών που θα φιλοξενούν τους καταδικασθέντες σε μικρές ποινές.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης υπογράμμισε τη σημασία του να γίνονται γρηγορότερα οι δίκες, με περιορισμό των αναβολών σε μία, πρόστιμα στους δικομανείς και συντόμευση πολλών δικαστικών διαδικασιών.
Η κοινωφελής εργασία
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας αναφέρθηκε στην προετοιμασία του συστήματος ώστε να προχωρήσει στην πράξη ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας για τους καταδικασμένους σε ποινές έως τρία χρόνια, καθώς έχει δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα με 1.500 φορείς, νοσοκομεία, ιδρύματα, δήμους. Επίσης σε σχέση με τις πρόωρες, προσωρινές απολύσεις κρατουμένων, που συχνά δημιουργούν ερωτήματα, με τις νέες ρυθμίσεις τα πράγματα γίνονται πολύ δυσκολότερα.
Προβλέπεται ότι για την υφ’ όρον απόλυση, στο εξής οι δικαστές δεν θα μετρούν μόνον αν έχει ο κρατούμενος συμπληρώσει τον χρόνο κράτησης που προβλέπει ο νόμος, αλλά θα αξιολογούν και θα προσμετρούν την επικινδυνότητα του εγκλήματος που έχει διαπράξει και τα εν γένει στοιχεία της προσωπικότητάς του.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις ποινές, αυτές αυξάνονται για τα περισσότερα κακουργήματα, από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα στα 20, ενώ αν υπάρχουν πολλά αδικήματα μαζί (συρροή) τότε η ποινή αυξάνεται από τα 20 στα 25 και για τα πλημμελήματα αντίστοιχα από τα 8 στα 10. Για τα βαριά αδικήματα, ο χρόνος έκτισης των ποινών αυξάνεται κατά δύο με τρία χρόνια, ενώ αυστηρότερες ρυθμίσεις προβλέπονται για τις απόπειρες των βιασμών, που θα τιμωρούνται όπως και οι βιασμοί, αν οι δράστες έχουν επιδείξει κατά τη διάπραξη του εγκλήματός τους στοιχεία επικινδυνότητας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία, καθώς στο εξής προβλέπεται η υποχρέωση δασκάλων, εργαζομένων σε δομές και ιδρύματα, αλλά και όλων των πολιτών, να καταγγέλλουν περιστατικά βίας. Για όσους εργάζονται σε δομές και σχολεία η υποχρέωση αυτή γεννάει, αν δεν υλοποιείται, ποινικές ευθύνες, ενώ για να μπορούν τα στόματα να ανοίγουν ευκολότερα, προβλέπεται ειδικό καθεστώς για εκείνους που προβαίνουν σε σχετικές καταγγελίες. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ποινές πάνω από τρία χρόνια θα εκτίονται –κατά μεγάλο μέρος– στις φυλακές, γι’ αυτό και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανακοίνωσε πρόγραμμα ίδρυσης νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.